Meneer Nilsson, Amsterdam

Eten door Eline

Meneer Nilsson, Plantage Kerklaan 41, Amsterdam, 020-6244846

Hoewel het een maartse donderdagavond inclusief sneeuw- en hagelbuien was, waande ik mij met een vriendin in Spaanse nazomerse sferen. Het is aan te raden vooraf te reserveren, want zelfs om 21.00 uur 's avonds zit de tapasbar nog vol met etend en drinkend publiek. Niet zo verwonderlijk, gezien de kleine ruimte. Meneer Nilsson zit sinds een jaar op de plek waar eerst restaurant La Sala zat: tegenover Artis en de Plantage Studio, waar elke dag De wereld draait door en Pauw & Witteman worden opgenomen. Letterlijk een plek om 'aapjes te kijken' dus!
 
We zijn bij binnenkomst aangenaam verrast door de hippe inrichting; een lange, strakke witte bank en vrolijk gekleurd behang worden afgewisseld met donkerbruine tafeltjes en stoeltjes. Die staan dicht naast elkaar, waardoor het een beetje krap aandoet. Toch heeft dit een bepaalde knusheid, waardoor  wij al snel 'passief smullen' van de lekkernijen op de tafel van onze buren. Er hangt een gezellig en ongedwongen sfeertje; hoewel het bedienend personeel die avond uit slechts twee personen bestond, leverde dit gezien de drukte geen gestress of zichtbare slordigheden op.
 
De qua grootte uit de kluiten gewassen menukaart staat vol met lekkers. Gezien de Spaanse taalcursus die mijn vriendin volgt kan zij vertalen wat er allemaal op de kaart staat. En dat is niet mis: zo nemen we de tomates relleno (à 5,10), warme tomaat gevuld met risotto en overgoten met heerlijke olie. Ook de oertapas gambas aioli (5,90) en calamares fritos (6,10) zijn om te smullen. De knapperige inktvisringen worden van harte aangeraden door de bediening. Klein minpuntje is de bittere en droge sla hierbij. Naast de tapas staan er op het grote bord nog extra hoofdgerechten die geregeld wisselen. 
 
Vooral de presentatie van het eten is een lust voor het oog. Inclusief een bakje citroenwater voor de vette vingers worden de tapas op een groot blad op tafel geserveerd. De aankleding is een waar feestje, het ziet er op de kleine tafel allemaal erg mooi gestileerd uit. Zoals het de echte mediterrane cultuur betaamt, eten wij uitgebreid en blijven lang natafelen. En ja, na zo'n maaltijd klinkt een dessert ook erg aanlokkelijk! We kiezen uiteindelijk voor de amandelana (soort crème brûlee met bitterkoekjessmaak) en de in kaneel gebakken appel met een bolletje kaneelijs. Een heerlijke afsluiting van de avond vormt een warm kopje organic tea.  
 
En hoewel wij met onze paraplu's in de aanslag afrekenen, hebben we toch een hapje van zonnig Spanje genoten. De bediening is vriendelijk en de prijs-kwaliteitverhouding is prima. Meneer Nilsson moet zeker op deze weg doorgaan.

Gracias y hasta la proxima vez!