Tijd om te leren van een professional! Zo maak je zelf overheerlijke herfstcocktails

Eten door Sanne

De herfst doet zijn intrede en dat is goed te merken. De bladeren vallen van de bomen en de dagen worden langzaamaan kouder en donkerder. Tijd om thuis de gezelligheid weer op te zoeken. Steek de kachel en kaarsjes maar weer aan en nodig een paar vrienden uit om deze overheerlijke cocktails (er is er zelfs eentje gebaseerd op de smaak Pumpkin Spiced!) van de beste bartender van Nederland, Laura Brady, uit te proberen.

laura brady herfst cocktails professional

Lees ook: O no! Je 'mag' maar 4 tot 5 kopjes koffie per dag drinken (en wel hierom)

Autumn Blush

Zin in een heldere, fruitige en bloemige variatie op een klassieke Tom Collins? Dan zit je met de Autumn Blush goed. De frisse en bittere tonen van grapefruit passen perfect bij de smak van Tanqueray Royale. Laura Brady beschrijft deze cocktails als een bitterzoete combinatie van frisse herfstsmaken.

Dit heb je nodig voor één glas

  • 30 ml Tanqueray Royale 
  • 30 ml zelfgemaakte grapefruit- en hibiscussiroop (zie onderstaand recept)
  • Bruiswater
  • Glas: longdrink met ijsblokjes
  • Garnering: wit rozenblaadje

Zo maak je een Autumn Blush

  • Voeg ijsblokjes toe aan een longdrinkglas;
  • Giet er 30 ml Tanqueray Royale over en 30 ml van de zelfgemaakte siroop op basis van grapefruit en hibiscus; 
  • Roer door elkaar en voeg meer ijs toe om het glas te vullen;   
  • Giet er bruiswater bij tot het glas voor driekwart gevuld is en roer nogmaals voorzichtig om de ingrediënten te combineren; 
  • Voeg nog een beetje bruiswater toe zodat het glas bijna vol is;   
  • Gebruik een rozenblaadje als perfecte herfst garnering. Cheers!

Recept voor zelfgemaakte grapefruit- en hibiscussiroop (300 ml = 10 glazen)

  • Pers 8 grapefruits tot sap of koop 1 liter vers grapefruitsap;
  • Giet het sap door een zeef;
  • Voeg voor elke 250 ml grapefruitsap 100 g suiker toe en roer totdat de suiker is opgelost;
  • Voeg 5 g hibiscusthee (verkrijgbaar in de supermarkt) toe voor elke 250 ml grapefruitsiroop, roer en dek af met huishoudfolie;
  • Laat 30 minuten in de koelkast staan;
  • Giet de siroop door een zeef;
  • Controleer de hoeveelheid in ml en voeg 1 theelepel rozenwater (verkrijgbaar in de supermarkt) toe voor elke 250 ml siroop;
  • Je kunt de siroop tot twee weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.

White Woods

Fan van de klassieke cocktail Sour? Dan past White Woods ook wel bij je, dit is namelijk de herfst variant. De geroosterde noten en vanille geven het drankje de houtachtige tonen van kastanjes.

Dit heb je nodig voor één glas

  • 40 ml Tanqueray Dry
  • 20 ml vers citroensap
  • 20 ml zelfgemaakte kastanjesiroop (zie onderstaand recept)
  • Ijsblokjes
  • Glas: cocktailglas
  • Garnering: geraspte chocolade. Tip: kies voor je favoriete chocoladesmaak.

Zo maak je een White Woods

  • Voeg 40 ml Tanqueray Dry, 20 ml vers citroensap en 20 ml van je zelfgemaakte kastanjesiroop toe aan een cocktailshaker (als je geen cocktailshaker hebt kun je een bakje met een goede afsluiting gebruiken om mee te shaken); 
  • Voeg ijs toe aan je shaker en schud ongeveer 15 seconden; 
  • Open de shaker en schenk de cocktail door een zeefje in het glas; 
  • Rasp er chocolade overheen. Cheers!

Recept voor zelfgemaakte kastanjesiroop (200 ml = 15 glazen)

  • Rooster 500 g kastanjes gedurende 30 minuten op 180 graden;
  • Doe 120 g walnoten in een pan en rooster ze tot ze licht verbranden;
  • Verwijder de velletjes van de kastanjes en meng de noten met 1 liter water en 2 theelepels vanille-extract (verkrijgbaar bij plaatselijke supermarkt);
  • Giet het mengsel door een een fijne zeef en voeg 1250 g suiker toe, roer goed door elkaar;
  • Je kunt de siroop tot twee weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.
Autumn Blush, White Woods, Amber SpiceVan links naar rechts: Autumn Blush, White Woods en Amber Spice

Amber Spice

Houd jij ook zoveel van de smaak Pumpkin Spiced? Dan wil je de Amber Spice absoluut proberen. Het kost je wellicht iets meer tijd en moeite, maar dan heb je ook wat. De smaken van pompoen, vanille en nootmuskaat geven een hartige en zoete toon aan het citrusachtige Tangueray No. Ten. Met dit drankje sluit je de avond af met wat meer pit.

Dit heb je nodig voor één glas

  • 30 ml Tanqueray No. Ten
  • 50 ml pumpkin spiced siroop OF
    5 ml spicy Ketel One (optioneel voor liefhebbers)
  • Glas: waterglas met ijsblokjes
  • Garnering: foelieblad (het omhulsel van de nootmuskaat)

Zo maak je een Amber Spice

  • Doe ijs in een shaker;
  • Giet er 30 ml Tanqueray No. Ten over, 50 ml van de zelfgemaakte gekruide pompoensiroop (en de spicy Ketel One als je wat warmte wilt toevoegen);   
  • Roer gedurende 30 seconden; 
  • Giet de cocktail met behulp van een zeefje in een waterglas gevuld met ijsblokjes;   
  • Garneer met geraspte nootmuskaat of een takje foelieblad. Cheers!

Recept voor zelfgemaakte gekruide pompoensiroop (500ml = 10 glazen):

  • Schil en snijd een halve pompoen in blokjes van 3 cm;
  • Gaar in de oven gedurende 40 minuten op 200 graden;
  • Laat afkoelen en weeg 300 g pompoen af;
  • Doe de pompoen met 500 ml water, 2 theelepels vanille-extract, 3 g nootmuskaatpoeder, 2 g kaneelpoeder en 20 g honing in een blender en mix tot een puree;
  • Gebruik een theedoek om het vocht uit de puree te persen;
  • Meet het vocht af en voeg voor elke 100 ml pompoensap 40 g suiker toe en roer alles goed door elkaar;
  • Meet vervolgens de vloeistof opnieuw af en voeg voor elke 100 ml pompoensiroop 10 ml vers en gezeefd citroensap toe;
  • Roer goed door elkaar;
  • Je kunt de siroop tot twee weken bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast.

Aanpassingen

1. In plaats van zelfgemaakte pompoensiroop kun je pompoensap in de winkel kopen. Gebruik 1 liter pompoensap en verwarm het zachtjes op het fornuis met 2 theelepels vanille-extract, 3 g nootmuskaatpoeder, 2 g kaneelpoeder en 20 g honing en roer het door elkaar. Laat 20 minuten sudderen en laat dan lichtjes afkoelen alvorens de suiker en het citroensap toe te voegen.

2. Voor liefhebbers van spicy Ketel One: Voeg 10 g gedroogde pepers toe aan 100 ml Ketel One en laat het geheel trekken in een afgesloten bakje. Test tot het gewenste spiciness-level is bereikt en verwijder dan de pepers met een zeef. Hoe langer je het laat staan, hoe heter het zal worden.

Lees ook: Herfstig recept: deze kaneelcake wil je proberen

Bron en beeld: Glasnost