Make-up cursus deel 4: de nagels

Make-up door Jet

Maak je nagels mooi

Je hoeft niet naar een nagelstudio om je nagels mooi te maken. Je kunt het gewoon zelf doen, in je eigen huiskamer! Vanaf nu hoef je je handen nooit meer te verstoppen...

Wat heb je nodig?

- Nagellak remover zonder aceton
- Watjes
- Nagelvijl (fijnkorrelige)
- Scrubcrème
- Kommetje warm water
- Voedende olie (bijv. olijfolie)
- Bokkenpootje
- Nagelriemolie
- Verzorgende handcrème

Ga lekker aan een tafel zitten, doe een kaarsje aan en zet een rustgevend muziekje op; even een momentje voor jezelf (en je nagels)!

- Verwijder eerst oude nagellak met een nagellak remover zonder aceton en een watje.
- Verwijder ook het vuil onder je nagels.
- Vijl nu je nagels mooi in vorm. Vijl altijd in 'eenrichtingsverkeer'. Dat wil zeggen; vijl met de groeirichting van de nagel mee, niet er tegenin, dat voorkomt scheurtjes in de nagels.
- Scrub nu je handen en nagelriemen met scrubcrème en was hierna je handen met een zachte zeep. 
- Doe wat voedende olie in een kommetje met lauwwarm water. Hou je handen enkele minuten in het kommetje.
Je kunt ook een keer 2 eetlepels ananassap, 2 eetlepels eierdooier en een halve theelepel appelazijn mengen en daar je nagels 30 minuten in laten weken.
- Droog ze af, masseer de nagelriemen met de nagelriemolie.
- Duw nu de nagelriemen zachtjes terug met een bokkenpootje.
- Masseer je handen met een verzorgde handcrème.

Je hebt nu heerlijke zachte en verzorgde handen en nagels!
 
Lekker lakken

Nu kun je je nagels een mooie kleur geven. Het kleuren van nagels om ze op te laten vallen is een heel oud gebruik. Cleopatra deed het al. Je kunt kiezen voor een mooie naturelle kleur of juist voor een opvallende kleur, zoals rood. Hou in ieder geval rekening met de kleren die je draagt. Draag je veel bruin, dan zijn goudachtige kleuren mooi. Draag je veel zwart, dan zorgt rood voor een mooi contrast. Draag je veel kleuren door elkaar, dan kun je beter kiezen voor een naturelle kleur.

Netjes nagellak aanbrengen is nog een hele kunst. Je hoeft niet de hele nagel met lak te bedekken, je kunt ook de gewenste vorm van je nagels accentueren, zodat je nagels en vingers langer en slanker lijken. Dit kun je doen door zo dicht mogelijk bij de onderkant van je nagel te beginnen en aan de zijkanten juist enkele millimeters over te houden. Probeer dit in drie halen te doen: een streep in het midden en twee aan de zijkanten. Begin altijd bij je pink en werk naar je duim toe. Zo voorkom je dat je over je natte nagels heen moet werken.

- Maak je nagels eerst vetvrij met een nagellakremover, zo hecht de lak beter.
- Breng eerst met een laagje basislak aan, bijvoorbeeld transparante nagelverharder. Doe dit over je hele nagel. Goed laten drogen!
- Vervolgens breng je een zo dun mogelijk laagje gekleurde lak aan. Doe dit op de manier die ik hierboven heb beschreven. Weer goed laten drogen!
- Breng nu op dezelfde manier een tweede laagje aan.
- Breng als bescherming van de nagellak nog een transparante toplak aan. Die zorgt voor stevigheid, houdbaarheid en glans.

Zo blijven je nagels wel een week lang mooi!

Mooie nagels = gezond

Houd je nagels in de gaten. Ze zijn een van de gezondheidsbarometers van het lichaam. Afschilferende nagels kunnen een aanwijzing zijn voor een ernstige verstoring van het evenwicht in je lichaam. In sommige landen kijken artsen voor een diagnose naar de nagels, zelfs voor symptomen van levensbedreigende ziekten, zoals hartkwalen. Gezonde nagels zijn afhankelijk van een voedingspatroon met voldoende proteïne, vitaminen, mineralen, zink en jodium.

Nog een aantal do's en don'ts

- Een gezonde nagelriem zorgt voor gezonde nagels. Verzorg ze daarom goed! Masseer je nagelriemen twee keer per week met nagelriemolie en nog belangrijker: peuter er niet aan!
- Draag handschoenen bij het schoonmaken, tuinieren of afwassen.
- Pas op met donkere kleuren op je nagels, zo kunnen ze geel worden. Om dat te voorkomen, breng je eerst een basislak aan voor je de kleur aanbrengt.
- Smeer je handen regelmatig in met handcrème. Zeker nadat je je handen hebt gewassen!
- Reinig je nagelknipschaartje en vervang regelmatig je vijl.
- Gebruik je nagels niet als gereedschap om bijvoorbeeld nietjes uit papier te verwijderen.

Bron: Nagelplein.nl, LKG T&T en Make Me Over.