Een vergeten groente: de artisjok

Eten door Redactie Ze.nl
...en kan terecht een vergeten groente worden genoemd. En dat terwijl het heel leuk is om te eten!

Hoe je 't maakt
De artisjok is makkelijk om voor te bereiden en is het lekkerst als voorgerecht, met een vinaigrettesaus of gewoon met mayonaise.

Voorbereiding:
   -   Een artisjok per persoon.
   -   Vinaigrettesaus of mayonaise.
   -   Citroensap.

Stop de artisjok in de grootste pan die je in huis hebt en voeg er een scheut citroensap bij voor de smaak. Kook de artisjok ongeveer drie kwartier. Test of het gaar is door een blaadje er af te trekken. Als het blaadje makkelijk meegeeft, is de artisjok klaar om te worden gegeten. Alleen nog even afgieten.

Hoe je  'm eet
Eenmaal geserveerd, lijkt het een raadsel hoe je het moet opeten! Mes en vork zijn overbodig. De enige manier om een artisjok te eten is door een blaadje van de bloem te plukken en met je tanden het zachte gedeelte er af te schrapen. De artisjok heeft een zachte, licht bittere smaak en bestaat uit drie delen:

- De bladeren: hier zit het lekkere en eetbare vruchtvlees aan. De dunne bladeren zijn niet eetbaar en worden weggegooid. Wat dat betreft gooi je aan het einde van de maaltijd meer weg dan dat je op hebt gegeten.

- Het hooi. Dit zijn kleine haartjes die later de bladeren worden. De haartjes worden met een mesje verwijderd en het is niet eetbaar.

- Het hart. Dit is de voedingsbodem voor het hooi. De voedingsbodem is erg lekker en wordt daarom als een delicatesse beschouwd.

Ontzettend gezond!
Waarom proberen? Behalve dat de artisjok een bijzondere smaak heeft, is het ook een super gezonde groente. Het is rijk aan mineralen, bevat meer calcium dan de meeste groenten en heeft een gezonde portie vitamine C en ijzer. Bijzonder aan de groente is dat het veel inuline bevat: een stof die op het moment wordt bestudeerd door wetenschappers. Het verbetert namelijk de stoelgang en versterkt de opname van vitaminen.

Artisjokken zijn driekwart van het jaar in de supermarkt te vinden voor 2 euro per stuk.