Bijgeloofweetjes over eten!

Eten door Madelon
Je hebt van die weetjes die altijd van pas komen als een gesprek stilvalt. Bijvoorbeeld op een verjaardag of tijdens een familiediner. Over het eten dat dan op tafel staat, kun jij voortaan iets grappigs vertellen!

Fransen kunnen veel ? en goed! ? eten, maar ze zijn ook behoorlijk bijgelovig. In de Provence leeft de traditie dat er op 4 december linzen of tarwe op een bord wordt gelegd, overdekt met katoen. Wanneer er met Driekoningen (op 6 januari) een plantje is verschenen, voorspelt dat vruchtbaarheid op het gebied van geld én veel geluk!

In Roemenië geloven ze heilig dat, wanneer je alle korstjes van je boterhammen opeet, je een goede relatie zal krijgen met je schoonmoeder. Vrijgezelle dames kunnen dus maar beter flink veel korstjes eten, in de wetenschap dát ze ooit een schoonmoeder zullen krijgen!



Broodkorstjes zouden verder goed zijn voor grote memmen (?zonder korstjes geen borstjes?) én voor ieders fluitkunsten! Als je maar genoeg korstjes eet, leer je vanzelf fluiten!

Knoeien met zout is vragen om moeilijkheden. Maar: opruimen hoeft niet, pak drie keer een klein beetje zout en gooi dat over je linkerschouder. Dat komt in de ogen van kwade geesten, die zitten immers altijd op je linkerschouder. Ernstige ziektes worden op die manier afgewend.

Een ander zoutweetje: zout moet bij het dekken van de tafel áltijd als eerst op de tafel gezet worden, en moet er na afloop van het diner als laatst weer afgehaald worden. Dit heeft ook weer te maken met ernstige ziektes. In restaurants was dit echter wel erg veel werk, vandaar dat daar het zout permanent op tafel staat.

Als je in Canada zwanger bent en je hebt zin in vis, kun je die maar beter per direct eten. Anders wordt je baby geboren met een vissenkop. En dat terwijl (rauwe) vis in Nederland uit den boze is tijdens een zwangerschap. Jawel?



Zout kan verder ook geluk brengen: een zakje zout mee op zak brengt succes in zaken. Wanneer je in het donker naar buiten gaat, moet je altijd het zout in je hand houden, als je wil dat je niks overkomt.

Dat Engelsen dol zijn op eieren weten we, maar een lepeltje mag nóóit door de lege eierdop gedrukt worden. Dan wordt de duivel namelijk vrijgelaten.

Heb je stukjes brood met tapenade als voorafje bij een diner? Pak dan altijd je eigen stukje en eet het ook helemaal op! Wanneer je het laatste beetje van een ander aanneemt, zul je met die persoon ruzie krijgen.

In Duitsland geloven ze er heilig in dat, nadat iemand overleden is, je in de schuur even flink aan de slag moet. Graan én wijn zouden doorgeschud moeten worden, anders ontkiemt het graan niet en wordt de wijn zuur.

In Azië worden schildpadden als geluksbrengers gezien. Het eten ervan zou de potentie verhogen. Hoe, vraag je je af? Easy: het schild kan makkelijk worden vermalen en gegeten.



Rijst naar het bruidspaar gooien is een eeuwenoude traditie. Maar waarom eigenlijk? In China geloven ze dat de rijstkorrels opgegeten worden door jaloerse geesten. Bruidsparen zouden in hun gelukkige huwelijk dan niet lastiggevallen worden. Verder kan de bruid ook nog suiker in iedere windrichting gooien, zodat de rest van het getrouwde leven zoet zal zijn.

Katholieken leggen altijd een klein beetje zout op de tong van een baby die gedoopt wordt. Dit wendt het kwaad voor de rest van zijn of haar leven af.

Volgens Koreanen mag je je eten niet opeten wanneer het beschadigd of asymmetrisch is. Anders krijg je een lelijk kind.

Proost je met iemand? Kijk elkaar dan altijd recht in de ogen! Wanneer je dit niet doet, heb je zeven jaar lang slechte seks. Echt waar!

In welke bijgeloofweetjes geloof jij heilig?