Make-up cursus deel 1: De basis

Make-up door Jet

Een goede basis is het halve werk. Wil jij een mooie, egale huid? Volg dan dit 4 stappenplan!

Stap 1: Reinigen
Voordat je make-up aanbrengt, zorg je voor een schone huid. Gebruik geen zeep, dat droogt de huid uit. Kies liever voor een zeepvrije facewash of een melk opgevolgd met een milde tonic om de huid te reinigen. Breng daarna een verzorgende, beschermende dagcrème aan die bij je huidtype past. Dat is de beste basis om make-up aan te brengen.

Stap 2: Camouflage
Met een camouflagestick kun je pukkeltjes, puistjes en gesprongen adertjes (couperose) camoufleren. Zorg ervoor dat je een goede kleur hebt. Breng het op de kaaklijn aan. Zie je kleurverschil, dan is het niet de juiste kleur. Een verkeerde of te donkere tint, kan oneffenheden juist accentueren. Als je het hebt aangebracht, 'klop' het dan met je vinger uit.

Stap 3: Foundation
Foundation is bedoeld om de huid te egaliseren. Een onrustige huid ziet er weer rustiger uit. De kleur van je foundation moet de kleur van je huid zo dicht mogelijk benaderen. De beste manier om de kleur te testen doe je door een beetje foundation op de kaaklijn aan te brengen. Zo kun je goed zien of je kleurverschil ziet. Zie je kleurverschil of lijkt het te licht of te donker, dan is het niet de juiste kleur/tint. Indien je twijfelt tussen twee tinten, kies dan liever een iets lichtere tint als je huidskleur dan een donkerdere tint. Je kunt ook altijd om advies vragen in een drogisterij.
Je kunt de foundation met je vingers aanbrengen maar met een make-upsponsje geeft het een mooier, egaler en natuurlijker resultaat. Werk van binnen naar buiten met strijkende, 'deppende' beweging. Breng liever twee dunne laagjes aan dan 1 dikke, dus gebruik niet te veel in een keer. Voor de erg vurige plekjes, bijvoorbeeld rond de neus of voor een puistje, kun je nog een camouflagestick gebruiken onder of over je foundation.

Stap 4: Fixeren met poeder
Poeder (in dezelfde tint als je huid en/of foundation) is bedoeld om de foundation te fixeren, zodat het langer mooi blijft zitten. Het neemt vet op en gaat daarmee het glimmen tegen.
Het beste kun je poeder aanbrengen met een grote kwast en van boven naar beneden 'strijken'. Als je poeder net hebt aangebracht kan het er nog wat poederig uitzien, maar later zal je huid weer wat talg produceren, en 'versmelt' de poeder als het ware met je huid en ziet het er al wat natuurlijker uit.

Stap 5: Blusher
Blushers zijn er in allerlei vormen en kleuren. Met behulp van een blusher kun je wat kleur op je gezicht brengen. Ideaal als je er een beetje witjes uitziet. Met een beetje blusher zie je er weer gezond uit. Probeer een blusher zoveel mogelijk op de rest van je make-up aan te passen en kies een natuurlijke kleur. Breng het met een middelgrote kwast en klop - met de kwast - wat overtollige poeder via je hand eraf. Begin aan de buitenkant van je gezicht en veeg met een kwast zachtjes naar voren toe. Lach eerst een beetje, dan komen vanzelf de junkbeenderen wat naar voren. Daar breng je de blusher aan.

Volgende week: de ogen en wenkbrauwen!

Deze make-up cursus wordt mede mogelijk gemaakt door de website Make Me Over en is ontwikkeld door schrijfster Yvonne van der Wal. Kijk voor meer make-up tips op www.makemeover.org.