Heeft ZE meer anale seks?

Intiem door Redactie Ze.nl

Voorheen werd er publiekelijk inderdaad veel minder over anale seks gepraat dan nu. Er lag een groot taboe op anale seks. Ook heerste het vooroordeel dat anale seks alleen plaats zou vinden tussen homoseksuele mannen. In sommige staten van Amerika is anale seks nog steeds verboden. Zelfs in seksueel onderzoek werd het onderwerp anale seks nauwelijks aangesneden. Doordat het onderwerp niet vaak werd meegenomen in seksueel onderzoek is er een gebrek aan cijfers en statistieken is het heel moeilijk een historische vergelijking te maken over anale seks.

Desondanks laat een vergelijking van de vroegste gegevens die wél bekend zijn over anale seks met resultaten van huidige onderzoeken een duidelijke stijging zien van het aantal heteroseksuelen dat aan anale seks doet. Zo tonen statistieken over heteroseksuele Amerikanen aan dat tussen 1938 en 1963 9% aan anale seks deed, terwijl dit in 2002 ruim 34% was. Een ander vergelijkend onderzoek laat zien dat in de jaren 70, 25% van de vrouwen ervaring met anale seks had gehad en 8% regelmatig aan anale seks deed, terwijl eind jaren 80 72% van de vrouwen ervaring met anale seks had gehad en 23% regelmatig aan anale seks deed. Uit recenter onderzoek in 2002, onder 12000 Amerikaanse mannen en vrouwen tussen de 15 en 44 jaar oud, blijkt dat 34% van de mannen en 30% van de vrouwen minstens één keer anale seks heeft gehad.

Onderzoeksresultaten over seksualiteit moeten altijd met een korreltje zout genomen worden en zijn moeilijk te generaliseren. Je kunt er namelijk nooit zeker van zijn, en het is ook niet te controleren, dat mensen altijd de waarheid kunnen en willen vertellen over hun seksleven. Wel is het aangetoond dat een verschil in generatie kan bepalen of respondenten vertellen dat zij aan anale seks doen of niet. Een Amerikaans onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat mensen die na 1980 geboren zijn, zich minder ongemakkelijk voelen om toe te geven dat ze aan anale seks doen dan mensen die voor 1980 geboren zijn.

Enerzijds is er dus een daadwerkelijke toename van het aantal heteroseksuele mensen dat aan anale seks doet. Grof gezegd heeft circa 30-35% van de heteroseksuele mannen en vrouwen ervaring met anale seks. Anderzijds is anale seks tussen heteroseksuelen veel minder een taboe en wordt het vaker geaccepteerd. Daarbij is er in de laatste veertig jaar steeds meer openheid over seks. Maar hoewel anale seks tegenwoordig steeds normaler lijkt te worden, is anale seks wel iets van alle tijden. Over de hele wereld wordt al eeuwenlang anale seks tussen heteroseksuele mannen en vrouwen bedreven, vaak met de voornaamste reden om zwangerschap te voorkomen.

Onze generatie beleeft anale seks veel meer als genot. Sommige mensen zijn haast verslaafd aan anale seks en vinden dat het een extra fijn gevoel geeft tijdens de seks. Anale seks gaat niet alleen om anale penetratie. Zo kan de anus oraal bevredigd (rimmen) of gevingerd worden. Anale seks is verder niet alleen voorbehouden voor vrouwen. Ook sommige mannen ervaren anale seks als extra plezier tijdens het vrijen. Bij mannen kan via de anus de prostaat gestimuleerd worden, wat tot een veel intenser orgasme kan leiden. Voor anale seks bestaan talrijke speeltjes, zoals 'buttplugs' en speciale vibrators, bijvoorbeeld de 'double penetrator'. Bij anale seks moet wel extra op veiligheid en hygiëne gelet worden. Bij de anus ontstaat gemakkelijk een wondje en dat maakt de kans op een soa groter.

Geschreven door Roos