Niet langer problemen tussen de lakens

Intiem door Jamaica
Voor veel vrouwen is seks niet bepaald plezierig. Ze hebben een gebrek aan lust, pijn bij het vrijen of willen heel iets anders dan hun partner. Ze.nl sprak met seksuoloog Astrid Kremers over mogelijke oplossingen voor deze problemen en de ingrediënten voor een goed seksleven.

Astrid Kremers heeft een eigen praktijk, Praktijk Astrid Kremers (PAK), gevestigd in het Diakonessenhuis in Utrecht. Ze werkt ook in het UMC Utrecht, waar ze zich vooral bezighoudt met seksueel geweld. Daarnaast is Astrid gespecialiseerd in ziekte en seksualiteit en angst- en dwangstoornissen, geeft ze onderwijs en verzorgt ze congressen.

Wat zijn de meest voorkomende problemen in bed?
?Op mijn website heb ik een lijst samengesteld van de meest voorkomende seksuele problemen en disfuncties. Dit zijn de problemen zoals ik die hoor van mijn cliënten. Pijn bij het vrijen is de voornaamste klacht. Het gaat dan vaak over jonge vrouwen die pijn krijgen als ze gemeenschap hebben met hun partner. Het hebben van verschillende wensen en behoeftes is ook een klacht die ik vaak van mijn cliënten hoor. We zijn allemaal anders, dus het is begrijpelijk dat we dan ook verschillende seksuele verlangens hebben.?Andere problemen zijn:
- Ik ben zo moe, dat heeft een negatieve invloed op mijn seksleven.
- Voor mij hoeft de seks niet meer, voor mijn partner wel.
- Ik houd ook van een andere man of vrouw. Hoe pak ik dit aan?
- Ik ben op zoek naar een andere manier om mijn seksuele relatie vorm te geven.
(De complete lijst vind je op de website van Astrid Kremers: Seksuoloog.org.)

Wat zijn de oorzaken van die problemen en, nog belangrijker, hoe kunnen ze worden opgelost?
?Wanneer een cliënt bij mij komt met een probleem, zal ik allereerst vragen wat de reden is van zijn of haar komst. In dat gesprek maak ik ook kennis met mijn cliënt en de cliënt met mij. Ik stel mijn vragen altijd volgens het zogenaamde 'bio-psycho-sociale model'. Bij het biologische gedeelte vraag ik naar de medische achtergrond van de cliënt. Vaak zijn de medische redenen al uitgesloten of bekend voordat ze bij mij komen. Daarnaast stel ik vragen die passen binnen het psychische en sociale gedeelte. De uitkomsten hiervan verschillen per cliënt, want iedereen heeft een eigen verhaal. Als ik eenmaal weet wat er speelt, ga ik de problemen behandelen door o.a. voorlichting te geven en oefeningen af te spreken.

Ik vertel tijdens die voorlichtingen aan vrouwen dat het belangrijk is dat ze opgewonden zijn voordat ze gemeenschap hebben. Als vrouwen tips willen hebben waar ze erotische prikkels vandaan kunnen halen,  verwijs ik ze naar websites zoals Shespot.nl. Dit is een site waar allerlei erotische verhaaltjes opstaan. Je hebt namelijk altijd prikkels nodig om opgewonden te raken. Een fantasie is één van de manieren daarvoor, maar als je het moeilijk vindt om het uit jezelf te halen, kan zo?n website ideeën geven. Daarnaast kan een vrouw ook merken dat ze lichamelijk opgewonden is. Haar vaginaal gebied is dan beter doorbloed, ze is vochtig en haar bekkenbodemspieren zijn goed ontspannen. Mocht het nodig zijn dan werk ik samen met een gynaecoloog of een bekkentherapeut.

Ik heb het liefst dat een eventuele partner ook aanwezig is bij het gesprek. Als er twee mensen vrijen en problemen hebben, is het goed dat ze beiden langskomen om oplossingen te vinden. Maar niks moet uiteraard. Sommige vrouwen zien het als hun traject en willen dit alleen doen.?Wat zijn de ingrediënten voor een goed seksleven?

Tijd nemen voor elkaar

?Tijd voor elkaar nemen is de basis van een goede relatie én een goed seksleven. Het is belangrijk om je relatie prioriteit te geven en gedachten/gevoelens die je hebt te blijven uiten. Dit doe je door elkaar aandacht te geven en regelmatig  leuke dingen samen te doen. Veel mensen, vooral vrouwen, vinden het belangrijk dat je het fijn met elkaar hebt voordat je seks hebt. Niet dat je heel de dag langs elkaar heen leeft en dat er dan in bed ineens gesekst moet worden. Belangrijk is om ook te kijken hoe een stel dat deed in het begin van hun relatie, want meestal gaan stellen dan anders met elkaar om. Ze gingen bijvoorbeeld vaak uit en verrasten elkaar regelmatig met leuke cadeautjes of lieve sms?jes.  Maar als ze elkaar eenmaal ?hebben?, wordt het allemaal minder. Ze zijn dan allebei druk bezig met hun werk, de kinderen of het huishouden. Maar dat mag nooit een excuus zijn om geen tijd voor elkaar vrij te maken.?

Communicatie
?Het is belangrijk om tijdens het vrijen verbaal of non-verbaal kunnen aangeven wat je wel en niet prettig vindt. Communicatie is vaak de sleutel tot een goed seksleven. Jammer genoeg is praten over seks voor veel mensen nog lastig. ?

Variatie
?Variatie is ten slotte ook erg belangrijk. De meeste mensen vinden variatie prikkelender dan altijd maar hetzelfde. Je kan variëren in het moment dat je seks hebt: ?s ochtends, ?s middags, ?s avonds of ?s nachts. En waar je het doet, want moet het wel altijd in bed of kan het ook ergens anders? En natuurlijk hoe je het doet. Speeltjes kunnen bijvoorbeeld heel leuk en spannend zijn om te gebruiken als afwisseling.?

Heb je verder nog tips die je mee wilt geven aan de lezeressen van Ze.nl?
"Een tip voor een goed seksleven is om ook eens te kijken hoe je over jezelf denkt. Als je je eigen lichaam en vagina lelijk vindt, is het vaak moeilijker om je helemaal over te geven aan seks. Er zijn bijvoorbeeld vrouwen die nog nooit hun eigen vagina hebben gezien. Ze weten niet waar hun plas uit komt, waar de clitoris precies zit en hoe hun anus eruit ziet. Als ik aan een man vraag of ze weleens hun penis hebben gezien, lachen ze me in mijn gezicht uit. Het kan helpen om je vagina een keer goed te bekijken.

Ten tweede is het belangrijk om vrouwen bewust te maken van de voordelen van masturberen. Er zijn vrouwen die nog nooit hebben gemasturbeerd of zich er voor schamen. Masturbatie is vaak nog een taboe, maar het kan helpen om te weten hoe je eigen lichaam reageert en hoe het voelt.?

Hoe tevreden ben jij over jouw seksleven?