Is masturberen in een relatie oké?

Intiem door Valérie

Intieme me-time, zelfbevrediging, een 'momentje voor jezelf', solosex... noem het maar op. Er zijn veel benamingen voor masturbatie. In een (nieuwe) relatie zul je misschien minder vaak masturberen dan als single lady, omdat je plenty of seks hebt met je partner. Maar is het oké om met jezelf te rollenbollen als je een relatie hebt? 

masturberen in een relatie

Lees ook: Dit gebeurt er met je lichaam als je stopt met seks

Masturberen? Dat doe ik niet hoor

Van jongs af aan ontdekken kinderen dat het aanraken van hun geslachtsorganen een prettig gevoel geeft. Maar tegelijkertijd wordt ons als kind aangeleerd dat het aanraken van onze geslachtsdelen ongepast is. Met name bij (jonge) vrouwen wordt masturberen gezien als iets wat niet 'mag'. Volgens seksuologe Ina van Flair.be denken we nog heel vaak dat masturberen vooral iets voor mannen is. Dat is bijvoorbeeld terug te zien in het Van Dale woordenboek. Als je masturberen opzoekt, wordt ‘zich aftrekken’ als synoniem weergegeven. Vrouwen die zich aftrekken? Dat moet nog uitgevonden worden… 

Vind je het onderwerp masturberen in het algemeen moeilijk? Praat erover met vriendinnen, jij bent echt niet de enige die regelmatig de hand in eigen slipje steekt. Focus op de positieve en fijne gevoelens en gedachten die je krijgt door jezelf te bevredigen. 

Masturberen in een relatie

Natuurlijk is masturberen in een relatie is hartstikke oké. Maar, niets moet en alles mag. Doe vooral waar je jezelf fijn bij voelt. De één heeft wel behoefte om te zichzelf in de watten te leggen binnen een relatie, waar een ander daar weinig of geen behoefte aan heeft. Masturberen is geen must om een goed seksleven te hebben. Het gaat erom waar jij je zelf prettig bij voelt. 

Schuldgevoel binnen je relatie? 

Masturberen terwijl je een relatie hebt, voelt voor sommige mensen aan als vreemdgaan. Dit is natuurlijk helemaal niet het geval, vertelt seksuologe Ina. Communiceren in een relatie is essentieel, daaronder valt ook praten over seks. Jullie doen het met elkaar, maar masturberen is ook oké. Jij weet immers zelf heel goed wat je fijn vindt. Soloseks doe je immers niet alleen wanneer je opgewonden bent, maar ook wanneer je je wilt ontspannen, hoofdpijn hebt of sneller wilt slapen. De seksuele relatie met jezelf is net zo belangrijk (misschien wel belangrijker!) als de seksuele relatie met je partner.

Wanneer je last hebt van schuldgevoelens tegenover je partner over masturberen in een relatie, is het belangrijk om dit te bespreken. De kans is groot dat de ander ook regelmatig masturbeert. Misschien vindt hij of zij het ook wel lastig om het er met jou over te hebben. 

Voordelen van masturberen

Masturbeer je nog niet of niet vaak? Dan kun je er maar beter snel mee beginnen, lees maar:

  • Masturberen werkt ontspannend
  • Masturberen helpt stress te verminderen 
  • Door te masturberen kan je zin in seks toenemen
  • Door te masturberen train je je bekkenbodemspieren, naast dat het goed is om deze spieren regelmatig te gebruiken, kun je intensere orgasmes ervaren als deze goed getraind zijn
  • Minder kans op infecties door regelmatig te masturberen
  • Door te masturberen geef je je zelfvertrouwen een boost

Voordelen van masturberen in een relatie

Door te masturberen leer je je eigen lichaam kennen en weet je beter wat jij fijn vindt. Hierdoor is het ook makkelijk aan je partner uit te leggen hoe hij of zij jou het beste kan plezieren. Tel deze voordelen bij elkaar op en je krijgt als resultaat: meer genot van seks, waardoor je waarschijnlijk ook vaker en makkelijker een orgasme bereikt bij je partner. Win-win!

 

Lees ook: Dit zijn de effecten van een spiraaltje op je seksleven