Bezwaffelen

Intiem door Redactie Ze.nl

Zo vertelde ze op een avond terwijl we met een paar vriendinnen gezellig wijntjes dronken. Toen ze het woord 'bezwaffelen' over haar lippen liet rollen, lag ik gierend van het lachen onder de tafel. Totdat het tot me doordrong dat ze het echt meende. Zo verbaasd als ik was dat het woord überhaupt bestond, laat staan de handeling zelf (Welke man zwiebert er nou 's morgens met zijn penis in het gezicht van zijn vriendin, zogenaamd alleen om haar te wekken? Hiervoor hebben we toch de wekker uitgevonden?) Zo verbaasd was mijn vriendin dat ik het woord, en de activiteit, niet kende.

Ik had er nog nooit van gehoord. Niet één vriendin of kennis heeft mij ooit tijdens het bijkletsen bij de thee (het is immers een heel gewone, alledaagse handeling) mede gedeeld dat zij die ochtend op deze manier was wakker geworden. Maar ook na een paar biertjes of een avond waarop je elkaar wel meer intieme dingen toevertrouwt, heeft niemand mij over deze natuurlijke wekker verteld. Dus toen mij verteld werd over bezwaffelen, voelde ik mij behoorlijk buitengesloten, alsof men mij een belangrijk stuk van de waarheid heeft onthouden. Zo'n gevoel dat je als kind ook wel eens kon hebben, als volwassenen over iets aan het fluisteren waren waar je totaal niets van begreep. Ik voelde mij ook best tekort gedaan door mijn vriendje, aangezien hij mij, noch heeft ingelicht over het bezwaffelen, noch heeft ontmaagd in het bezwaffelen.

Diezelfde avond kwamen er nog meer doodgewone wijsheden aan het licht, die gelukkig niet bij iedereen altijd even bekend waren. Je kunt je haast niet voorstellen dat de begrippen zelf vaak de handeling of betekenis uitbeelden. De herkomst van de woorden lijkt vaak raadselachtig, maar heeft soms toch een simpele verklaring. Neem nou 'baffen'. Als je mij had gevraagd wat het betekent, had ik vast gedacht aan eten, zoiets als bikken. Of ik had het geassocieerd met blaffende honden. Maar nee, 'baffen' betekent 'anus likken'. Ja, achteraf begrijp ik de connectie tussen 'beffen' en 'anus', maar het was zeker niet mijn eerste ingeving geweest. Zo zijn er natuurlijk talloze woorden van het seksuele woordenboek uit te pluizen. Misschien is het te zien als een soort basistaal voor het bedrijven van de liefde, zoals Latijn ook een basistaal voor veel talen is. Om de betekenis van al deze bizarre woorden te kennen, moet je dus flink studeren. Mij ligt het sekswoordenboek niet echt, dat had ik na deze avond wel door.

Nadat ik was bijgepraat in de sekstaal, kon ik het niet laten de basiskennis in de sekstaal van mijn vriend te testen. Nee, het woord 'bezwaffelen' zei hem niets. Maar hij had wel meteen een wedervraag: 'Hoe heet het dan als je vriend je 's ochtends wakker maakt door in je gezicht klaar te komen?' Zucht...

Geschreven door Roos