Seks is gezond!

Intiem door Redactie Ze.nl

Dat hoofdpijn verdwijnt is namelijk één van de vele gezonde 'bijwerkingen' van seks. Als mannen talrijke argumenten opnoemen waar het bedrijven van de liefde (liefst veelvuldig) wel niet goed voor is, hebben ze meestal gelijk. Vrijen heeft veel positieve effecten op lichaam en geest. Seks is gewoon goed voor de gezondheid en het is voor iedereen gezond om veel te vrijen.
 
Seks maakt gelukkig!
 
Het belangrijkste positieve effect van seks is dat het goed is voor de geest: het maakt ons gelukkig. Seks is bijvoorbeeld een goede remedie tegen stress. Geen enkel middel is zo goed voor onze geestelijke gemoedstoestand als vrijen. Na het vrijen voelen we ons veel rustiger en gelukkiger dan ervoor. Dit heeft niet alleen te maken met het genieten van het vrijen zelf. Het hormoon oxytocin, dat tijdens de seks door het lichaam aangemaakt wordt, heeft een belangrijke rol als 'knuffelhormoon' of 'hormoon van de liefde'.
 
Oxytocin heeft meerdere functies in ons lichaam. Zo is het in het vrouwenlichaam een belangrijk hormoon tijdens de zwangerschap en zorgt het voor de melkproductie. Het versterkt ook de weerstand tegen allerlei verslavende middelen als cocaïne en alcohol. Bovendien heeft het een positief effect op het geheugen en het leervermogen van de hersenen. Oxytocin zorgt verder voor meer vertrouwen en een vermindering van allerlei angsten. Het heeft namelijk verschillende antistressfuncties, zoals het aandurven van risico's en het kunnen verdragen van pijn. Dit verklaart ook waarom bij autistische mensen een gebrek aan het hormoon wordt geconstateerd. Door de positieve gevolgen van oxytocin zijn allerlei middelen met het hormoon op de markt. Zo wordt het gebruikt om de ontwikkeling van melkproductie in de vrouwenborst te stimuleren, maar ook om angst te verminderen en voor meer zelfvertrouwen te zorgen.
 
Maar waarom maakt oxytocin ons gelukkig tijdens en na de seks? Bij het aanraken van anderen en door intiem contact komt veel oxytocin vrij, wat op zijn beurt zorgt voor een gevoel van verbondenheid. Zo werkt het ook als een natuurlijk middel om moeder en kind aan elkaar te binden en daarom is het goed om een baby veel aan te raken. Tussen geliefden veroorzaakt het hormoon gevoelens van herkenning en verbintenis. Bij verliefde mensen is de mate van oxytocin bijvoorbeeld veel hoger. Overigens versterkt het hormoon de intensiteit van het orgasme. Hoe meer oxytocin, hoe intenser het orgasme.
 
Een andere stof die vrijkomt door de fysieke inspanning van het vrijen en het orgasme is endorfine; lichaamseigen morfine. Dit is de reden waarom de hoofdpijn na het vrijen verdwenen is. Maar endorfine is vooral verantwoordelijk voor een gelukkig gevoel. Het komt bijvoorbeeld ook vrij bij het eten van chocola, luisteren naar favoriete muziek, gemasseerd worden, lachen, zonnebaden of mediteren. Al met al is een goede nachtrust na het vrijen dus gegarandeerd!
 
Seks maakt slim!
 
Seks maakt ook slimmer. Vrijen heeft namelijk positieve uitwerkingen op de intelligentie. Dit stelt de Duitse socioloog Werner Habermehl. Volgens hem maakt regelmatige seksuele activiteit een significant verschil voor het mentale vermogen. Je hersenen ontwikkelen en presteren beter als je regelmatig seks hebt.

Habermehl testte universitaire studenten op hun mentale prestaties vóór en na seksuele activiteit. Studenten die regelmatig seks hebben, bereikten betere resultaten dan studenten die celibaat leven. Ook hadden ze minder tijd nodig om de opdrachten uit te voeren. 'Seks maakt slim' kan hiermee dus toegevoegd worden aan het lijstje van redenen om vaak te vrijen.
 
Seks maakt fit!
 
Vrijen is niet alleen goed voor de geest, maar ook voor het lichaam. Regelmatig vrijen geeft een goede balans in het lichaam. Bij het vrijen komen bijvoorbeeld stoffen vrij die zorgen voor een betere weerstand. Seks beschermt je lichaam dus tegen ziektes. Mannen hebben overigens door frequent seksleven een verminderde kans op prostaatkanker. Veel zoenen verlaagt verder de zuurgraad in het speeksel en daardoor neemt de kans op gaatjes in het gebit af.
 
Seks is trouwens even gezond als andere sporten. Vrijen versterkt de botten en spieren in je lichaam en elk half uur vrijen verbrandt je ongeveer 150 calorieën. Net als andere sporten heeft de fysieke activiteit van seks een positief effect op het hart. Het hart gaat sneller kloppen en de bloedsomloop wordt bevorderd. Ook hebben mannen die minstens twee keer per week seks hebben een verminderd risico op een hartaanval dan mannen die geen frequent seksleven hebben. Daarbij wordt door regelmatige seks vroegtijdige veroudering tegengegaan.

Seks maakt mooi!
 
Tenslotte maakt seks mooier. Denk je ook wel eens dat aan anderen te kunnen zien dat ze vaak seks hebben? Grote kans dat je meestal gelijk hebt. Mensen die seksueel actief zijn, zien er namelijk aantrekkelijker en gezonder uit. Tijdens het vrijen worden zweet en het vrouwelijke hormoon oestrogeen geproduceerd, die de poriën schoonmaken. Hierdoor gaan je huid en haar mooi glanzen. Toch is er nog een andere oorzaak, die onbewust vertelt dat iemand vaak seks heeft. Wanneer je geregeld vrijt, maakt je lichaam de geurstom feromoon aan. Deze geurstof is een natuurlijk seksparfum dat de aantrekkingskracht op anderen vergroot en seksueel gedrag stimuleert.
 
Nu begrijp ik waarom mensen die een relatie hebben vaak meer aandacht krijgen dan singles. Zo heb ik in de periodes dat ik single was me wel eens afgevraagd waarom tijdens het uitgaan vriendinnen met vriendjes meer aandacht kregen dan de single vriendinnen, waaronder ik zelf. En zodra ik weer een vriendje had, bleek de aantrekkingskracht op mannen ineens weer veel groter.
 
Seks maakt zin!
 
Het klinkt misschien gek, maar het is wel waar: door meer te vrijen, krijg je ook meer zin. Vrouwen die kampen met libidoproblemen krijgen dan ook meestal het advies om simpelweg vaker te vrijen. De seks maakt je lichaam gezonder en zorgt ervoor dat je weer lekker in je vel zit, je humeur wordt beter en je wordt aantrekkelijker voor anderen. Zo krijg je vanzelf meer zin om te vrijen!
 
Mannen zijn op dit vlak dus goed op de hoogte. Er zijn genoeg redenen waarom seks goed is voor lichaam en geest. En met de smoes hoofdpijn komen we nu écht niet meer weg...

Geschreven door Roos