ZE maakt de Mojito met jou!

Eten door Redactie Ze.nl

Wat is de oorsprong van dit heerlijke drankje bestaande uit o.a. (Bacardi) rum en verse munt? En hoe kunnen wij deze juweeltjes nou zelf het allerlekkerste maken? Wij vroegen het aan Amy van de, tijdelijk onder het Ze.nl-kantoor gevestigde (!!), Bacardi 55 DSL Store. Zij gaf ons een cursus 'Mojito maken' en ook op het filmpje zie je haar terug.

De Mojito is al heel wat jaartjes oud. Zijn bijzondere geschiedenis gaat terug tot 1800. De Mojito ontstond in de hoofdstad van Cuba; Havana. Het begon bij zijn voorloper 'the Draque' (naar zijn maker: de gevreesde piraat Richard Drake) dat in de eerste instantie als medisch drankje fungeerde. De beruchte Drake introduceerde deze cocktail, naar het woord hanestaart (cock-tail) waarmee het drankje geroerd werd, bij elke poort van alle landen die hij van plan was te veroveren. De cocktail, wat toen nog gemaakt werd met aquardiente, de voorloper van rum, zou het medicijn zijn tegen de toen heersende cholera epidemieën.

Ironisch genoeg, was het ook rond 1800, dat Don Facundo Bacardi Masso zijn intrede nam in het mooie land Cuba. Gecharmeerd als hij was van de lokale 'ron' of 'aquardiente' weigerde hij deze nog ongeraffineerde drank te verkopen. Hij besloot met de drank te experimenteren en ontdekte dat het geheim van 'lekkere' rum school in gisting, houtskoolfiltering en het rijpen in eikenhouten vaatjes. Ervaren als hij werd op het gebied van rum, nam hij in 1862 een oude distilleerderij over in Santiago de Cuba. Dit houten gebouwtje bleek uiteindelijk het geboortehuis van de nu wereldberoemde Bacardi rum.

Het vleermuizen-logo die we allen kennen van Bacardi vindt tevens zijn oorsprong in dit oude houten gebouwtje. De vrouw van Don Facundo, Dona Amalia, zag een enorme hoeveelheid vleermuizen hangen toen zij voor het eerste de distilleerderij betrad. Laat dit in Cuba nou net staan voor een goede gezondheid, voorspoed en een gelukkig gezinsleven. Daarbij was zo'n 80 % van alle Cubanen analfabeet en hoe kon Don Facundo zijn boodschap nou beter over dragen dan dit fortuinlijke dier als 'gezicht' van Bacardi te bombarderen?       

Toen de originele 'Draque' en Bacardi elkaar daar in Cubaans 1800 ontmoetten ontstond samen met wat munt, limoen en rietsuiker de Mojito. De naam Mojito stamt af van het Afrikaanse mojo, wat 'kleine vloek' betekent. Naast de lekkere smaak van deze cocktail brengt deze ook een vloek voor iedereen die het drinkt; eentje die iedereen doet denken aan zijn voorouders; de gevreesdee Piraat Drake en de man die hem perfectioniseerde; Don Facundo Bacardi Masso.

Maar hoe maak je dit heerlijke en tevens gevreesde drankje? Allereerst hebben wij nodig;

- 5 cl (BACARDI Superior) rum
- Sodawater (spa rood)
- Limoen (2 limoenpartjes)
- Munt (10 verse muntblaadjes)
- 2 Barspoons rietsuiker (je kunt ook gewoon een dessertlepen nemen)
- Scheutje suikerwater
- Veel gecrusht ijs
- Munt voor garnering
- Rietje

 

1) Je begint met het snijden van de limoen. Knijp vervolgens beide limoenpartjes uit boven het glas en doe de uitgeperste limoenpartjes er zelf ook bij.
2)

Pluk de blaadjes munt van het takje en doe er zo'n 10 bij het limoenmengsel.

3) Voeg hierna ook het rietsuiker en suikerwater toe.
4) Muddle dit voorzichtig met een muddler (handig stampertje waarmee je ingredienten kunt persen, kneuzen en vermalen.) Zorg dat het geen papje wordt!
5) Voeg vervolgens de rum toe en roer het hele mengsel door met de Barspoon.
6) Vul dan het glas vol met het gescrushte ijs en roer het nog een keer goed door.
7) Voeg als laatste het sodawater toe; zorg dat glas helemaal vol zit!
8) Garneer de cocktail af met een blaadje munt en het liefst een dik, zwart rietje, en voilá, Don Facundo Bacardi Masso en  Piraat Drake zullen trots op je zijn! :)

Op dit filmpje kun je nog een keer goed kijken hoe Amy de heerlijke Mojito maakt:

Je kunt natuurlijk altijd variëren. Als je de BACARDI Superior rum vervangt voor BACARDI Razz en je voegt 2 a 3 framboosjes toe, heb je de BACARDI Mojito Razz. Ook erg lekker; iets zoeter en natuurlijk fruitiger dan de originele Mojito.

Geschreven door Veerle