Laura Velthoen meets Sonja Bakker

Eten door Redactie Ze.nl

... letterlijk zag halveren na een paar weken het dieet van Sonja Bakker te hebben gevolgd.

Ik toog naar de boekwinkel en heb haar eerste boek 'Bereik je ideale gewicht' en het vervolg 'Bereik en behoud je ideale gewicht' gekocht. Het viel me op dat de boeken helemaal niet duur waren en dat voelde voor mij als een onverwachte stimulans.

Als eerste ben ik met het boek 'Bereik je ideale gewicht' begonnen. Dit boek beschrijft uitvoerig alle maaltijden, van ontbijt tot en met diner, gedurende 9 weken die eigenlijk voorbij vliegen. Sonja Bakker gaat uit van 5 maaltijden per dag, gebaseerd op ritme en regelmaat, maar met afwisseling van producten. Juist die afwisseling is heel erg belangrijk. Bovendien staan er allemaal handige tips en lekkere weekgerechten in. Sonja Bakker benadrukt aan de lopende band om vooral de basisregels voor het volgen van de weekmenu's strak op te volgen, voor het beste en gezondste resultaat. Ze geeft onder andere aan om altijd alles in olijfolie te bakken, omdat het plantaardig is en goed tegen een te hoog cholesterol. Ze vermeldt dat je de (algemeen bekende) 2 liter water per dag moet drinken, verspreid over de dag, thee mag onbeperkt gedronken worden en koffie moet je beperken tot 3 kopjes per dag. Suiker is natuurlijk uit den boze, maar het gebruik van zoetstof is toegestaan, tot maximaal 4 per dag. Ook alle lightdranken zijn toegestaan, met een maximum van 4 glazen per dag.

Ze benadrukt dat je het avondeten goed moet afwegen, ook tijdens de laatste weken, ook al heb je dan wel het gevoel dat je ongeveer wel weet hoeveel je mag eten. De dagen van de weekmenu's mag je onderling met elkaar verwisselen in dezelfde week, maar dat houdt dan wel in dat je de héle dag met een andere dag moet verwisselen en niet bijvoorbeeld het ontbijt van maandag gebruikt met de lunch van woensdag en het avondeten van donderdag. Dat heeft weer te maken met de combinaties van wat je gedurende de dag eet, dat is namelijk op elkaar afgestemd. Er zitten dagen bij die heel makkelijk zijn, maar er zitten ook zware dagen tussen, waarbij je echt een hongergevoel hebt. Sonja Bakker zegt over dit hongergevoel dat het er bij hoort en dat het echt een teken is dat het dieet werkt. Volhouden is heel erg belangrijk, vooral omdat je eigenlijk meteen resultaat boekt. En dat stimuleert dan weer enorm om door te gaan.

Wat ik zeker kan aanraden is voordat je begint met het dieet, dat je het boek eerst goed doorleest. Ze geeft namelijk uitgebreid informatie en voorbeelden door het hele boek heen, afgewisseld met voorbeelden uit haar praktijk.

Wat mij enorm geholpen heeft, is het gemak waarmee je dit dieet kunt volgen. Het staat allemaal heel duidelijk beschreven en je weet precies wat je eet en ook heel belangrijk: wat je in huis moet halen. Het zijn geen boodschappen die je normaal gesproken nooit in huis haalt, het zijn alledaagse producten die je mag eten, bijvoorbeeld echte hollandse pot, appelstroop, liga evergreen en broodbeleg. Sonja Bakker denkt werkelijk aan alles in haar boek, want ze heeft zelfs een boodschappenlijst samengesteld van alle producten die je standaard in huis moet hebben voor een evenwichtig eetpatroon en als basis voor het dieet.

Ik ben tijdens de negen weken ruim 13 kilo afgevallen en omdat het me zo ontzettend goed is bevallen, ben ik direct daarna met haar tweede boek 'Bereik en behoud je ideale gewicht' begonnen. Dat boek duurt 12 weken, waarvan de eerste 8 weken een streng dieet is en de laatste 4 weken een opbouw is naar een 'normaal' eetpatroon. Na deze 12 weken ben ik nog eens ruim 8 kilo afgevallen. En het allerbeste is: de kilo's blijven er ook daadwerkelijk af! Het is nu al ruim 2 maanden geleden dat ik het laatste boek heb afgerond en ik blijf op gewicht. Nou heb ik de pech dat ik altijd op mijn gewicht zal moeten letten, maar ik heb voor mezelf een soort van middenweg gevonden, namelijk een samenstelling van de gerechten die zij in haar boeken beschrijft die ik het lekkerst vind, gecombineerd met gewoon lekker doen waar ik zin in heb. Uiteraard let ik daarbij op de afwisseling, maar zo ben ik wel bewust van wat ik eet zonder dat ik verval in het oude jojo-effect.

En nu ligt er weer een nieuw boek van Sonja Bakker in de winkels, maar nu met zomerse gerechten en dat boek duurt 4 weken. Ik kan haar boeken van harte aanraden omdat het eigenlijk direct resultaat oplevert wat enorm motiveert, je eet gezond en afwisselend, je voelt je energiek en het is erg gemakkelijk vol te houden omdat het helemaal uitgeschreven is. De gerechten zijn ook makkelijk te combineren met het drukke gezinsleven, want de avondmaaltijden zijn zo beschreven dat het hele gezin er gewoon van kan eten, je hoeft niet voor jezelf een aparte maaltijd te maken. Het enige wat je dus eigenlijk hoeft te doen, is precies doen wat er staat! Als jij samen met Sonja jouw lichaam nog even snel bikini-proof wil eten, klik dan hier en bestel 'Zomerslank met Sonja'

Geschreven door Laura