Dit is waarom je oliebollen met bier moet bakken

Eten door Jennifer

Bier is meer dan zomaar een drankje. Je kunt zoveel meer met deze ‘goudgele rakker’. Bier is goed voor je planten, je haar of om oliebollen mee te bakken. Wat?! Ja, bier blijkt ideaal voor beslag en wel hierom.

oliebollen bakken bier beslag

Lees ook: Waarom het goed is om je planten bier te geven

Luchtiger beslag

Allereerst maakt bier het beslag veel luchtiger. Hoe zit dat? Meestal bestaat beslag uit bloem, (gedroogde) gist, suiker, zout en een vloeistof. Daarbij kun je kiezen voor water of melk, maar bier is veel beter! Normaal lost gas bij lagere temperaturen op. Als je het bierbeslag dus in een hete (frituur)pan legt, blijven de bubbels langer intact. Het bierschuim zorgt daarnaast ervoor dat de bubbels nog wat langer blijven liggen. Deze bubbels maken je oliebollenbeslag lekker luchtig.

Snelle beschermlaag

Wanneer je gebruikmaakt van bierbeslag, heb je ook minder struggles. Ben je vaak bang dat je oliebollen te gaar worden? Nou, bier verkleint die kans. Het beetje alcohol in je bier verdampt veel sneller dan water. De hitte gaat vervolgens in het beslag zitten. Hierdoor komt de hitte dus niet in je oliebol zelf, maar vormt het een coating van je oliebol.

Smaaktwist

Natuurlijk geeft bier oliebollen ook een iets andere smaak. Het maakt de oliebollen wel speciaal! Welke smaaktwist je geeft aan de oliebollen, dat ligt eraan welk bier je gebruikt. Bitter, zoet of juist meer fruitig: het kan allemaal, wat jij lekkerder vindt. Zorg wel dat je nooit te veel bier gebruikt. Dan weet je zeker dat de smaak niet overheerst. Met een kater word je toch al wakker!

Hoe maak je bierbeslag?

Ben je helemaal overtuigd van het speciale bieringrediënt? Voor het bierbeslag heb je gelukkig niet veel ingrediënten nodig: bloem (125 gram), twee eieren, snufje zout en natuurlijk bier

  1. Zorg allereerst dat je de bloem zeeft. Gooi de gezeefde bloem nu in een beslagkom en giet hier in één keer het bier bij. Roer dit tot een glad beslag.
  2. Voeg daarna de olie, een snufje zout en twee eidooiers. Roer ook dit weer goed erdoorheen.
  3. Klop vervolgens de eiwitten stijf in een droge, vetvrije kom.
  4. Deze eiwit spatel je daarna kort door het beslag. Niet te lang! Dit zorgt dat de eiwitten luchtig blijven.
  5. Gebruik het bierbeslag direct om oliebollen te bakken. Succes… en proost!

Lees ook: 5 verrassende gezondheidsvoordelen van bier

Beeld: iStock | Bron: Kooktijdschrift, Favorflav