5 verrassende gezondheidsvoordelen van bier

Eten door Bo_de_Boeye
Wie gezond wil blijven, blijft ver uit de buurt van bier. Althans, dat zou je denken wanneer je zijn slechte imago mag geloven. Terwijl een biertje op z’n tijd juist zo z’n voordelen heeft. En nee, niet alleen op sociaal gebied.
 
Bier geeft plezier, op de onwijze kater the morning after na dan. Als we diverse onderzoeken mogen geloven is het ook nog eens best gezond voor je om zo nu en dan dat sprankelende gouden goedje naar binnen te werken. We zetten enkele voordelen voor je op een rijtje.
 
Vitamine B(ier)
Bier is een vitamine B-bommetje. Vooral vitamine B12 – essentieel voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goed werkend zenuwstelsel – is te vinden in het goudgele drankje. Let wel, alcohol verzwakt het effect van de vitamine, dus houdt het alcoholpercentage van het biertje aan de lage kant.
 
Stralende huid
Heb je je ooit voor kunnen stellen dat bier goed is voor je huid? Toch is het zo – het verhoogt de kracht en de impact van vitamine E, een belangrijk antioxidant in je lichaam. Vitamine E is een essentieel onderdeel voor het onderhouden van een gezonde huid en gaat het verouderingseffect tegen. De beer spa’s schieten in Europa niet voor niets als paddenstoelen uit de grond.
 
 
Sterke botten
Natuurlijk zorg je er al voor dat je genoeg calcium binnenkrijgt om je botten gezond te houden. Bier bevat een heel ander nutriënt voor een sterk skelet: silicium, wat de botmineraaldichtheid verhoogt. Vooral bij Pale Ale-bieren is de siliciumconcentratie hoog.
 
Boost voor je haren
Een biermaskertje voor je haar geeft je een volle, gezonde coupe. Het malt voedt en verzacht het haar, terwijl gist de lengtes versterkt en meer volume geeft. Hop staat bekend om het helen van beschadigd haar en de maltose en sucrose vernauwen de haarschubben, waardoor het meer zal gaan glanzen. De volgende keer dat iemand een bierdouche uitdeelt in de kroeg, sta jij dus gewoon vooraan.
 
Gezonde darmen
Je biertje als detoxdrankje? Blijkbaar is het mogelijk - bier is een goede bron van oplosbare vezels, afkomstig van de celwanden van gemout gerst. Deze oplosbare vezels zijn belangrijk voor een goede darmfunctie en helpen daarnaast overtollig cholesterol en suiker op te nemen. 
 
Even voor de duidelijkheid: dit wil niet zeggen dat je van dagelijks een kratje bier achterover slaan je nieuwe healthy way of life moet maken. Je hebt alleen baat bij het drinken van bier wanneer je het zo nu en dan doet en het bij maximaal twee consumpties houdt. Het credo blijft: geniet, maar drink met mate!

Weet jij nog meer gezondheidsvoordelen?