Shoppen voor het goede doel

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Er zijn genoeg goede doelen die je niet alleen kan steunen door maandelijks een geldbedrag over te maken. Steeds meer instanties vinden manieren om hun donateurs tevreden te houden en kiezen voor een commerciële insteek. Zij verbinden hun goede doel aan een bepaald merk of product en zorgen er zo voor dat jij ze kan steunen door middel van een simpele aankoop. Zij zijn dus niet de enige die daarvan profiteren!

Schoon water hier, schoon water daar!
Onlangs startten Sanex en FairWater de actie Schoon water hier, schoon water daar!. Voor jou betekent dit dat jij door het kopen van een simpele douchegel, bijdraagt aan de plaatsing van waterputten in Gambia. Wanneer er dertigduizend flessen Sanex Zero%-douchegel verkocht zijn, plaatst FairWater een waterpomp die minimaal tien jaar lang door 250 mensen gebruikt kan worden. Bovendien zijn de Sanex Zero%-douchegels ook nog goed voor het milieu hier: de biologisch afbreekbare formule verminderd de chemische ingrediënten op je huid én in het afvalwater. De douchegel houdt het water hier dus zo schoon mogelijk.

In Gambia wordt nu nog veel gebruik gemaakt van open waterputten die dorpsbewoners zelf graven. Dit water is niet hygiënisch omdat er vuil in de putten kan komen. Bovendien zijn ze niet veilig: veel kinderen overlijden doordat ze in de putten vallen. In het droogteseizoen komen de putten vaak droog te staan omdat ze niet diep genoeg zijn. Daarnaast zijn de waterpompen die nu nog gebruikt worden vaak kapot, waardoor naar schatting zeventig procent van de Gambiaanse bevolking geen toegang meer heeft tot schoon water. Voor al deze mensen zijn de BluePumps-waterpompen hard nodig. 


De Sanex Zero%-douchegels zijn voorzien van een duidelijke sticker, waarop de actie gecommuniceerd wordt. Sanex is te koop bij bijna iedere drogisterij en in supermarkten. De flessen kosten tussen de €2,99 en €4,49.
Ook is de actie online te steunen met je e-mail-, Hyves-, Twitter- en Facebookaccount. Kijk voor meer informatie over de actie én hoe je Sanex vanaf je computer kan steunen op www.sanex.nl.


Doe jij vaak aankopen om het goede doel te steunen?

Hygiëne helpt
Libresse is, in samenwerking met Edet en ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib, het project Hygiëne helpt begonnen. De organisaties hebben de handen ineen geslagen om de hygiënische omstandigheden op en rond scholen in Zuid-Soedan te verbeteren. Libresse doneert maandverband en schoolbeurzen aan meisjes, en Edet steunt de bouw van toiletten op de scholen.

Hulp is nodig, omdat in Zuid-Soedan nog steeds één op de zeven kinderen sterft vóór zijn of haar vijfde levensjaar. Eén van de hoofdoorzaken is diarree. Niet zo gek, als je je bedenkt dat slechts 31 procent van de scholen beschikt over een toilet. Daarnaast mogen meisjes vaak niet naar school als ze menstrueren. Met Hygiëne helpt willen Edet en Libresse hier verandering in brengen.

Jouw bijdrage kan heel simpel zijn, door een actieverpakking van Edet of Libresse te kopen. Bij elke Edet-actieverpakking wordt een bedrag aan de bouw van openbare toiletten bij scholen in Zuid-Soedan besteed. Als je een pak maandverband van Libresse, met het logo van Oxfam Novib erop koopt, doneert Libresse een vast bedrag aan studiebeurzen of maandverband aan het ontwikkelingsland.

De langste videoclip ter wereld
Naast de donatie die je kan doen door een actieverpakking te kopen, hebben Libresse, Edet en Oxfam Novib ook een actie georganiseerd waarbij je jezelf in de spotlight kan zetten. Om aandacht te vragen voor deze campagne is Sing That Song in het leven geroepen. Een actie waarbij zangeres Des'ray (ken je d'r nog van Two Brothers On The 4th Floor?), samen met kinderen uit Zuid-Soedan Trip Down The Map Of Africa zingt. En ook jij kan meespelen in de videoclip!

De organisatie is van plan om op 1 juni 2011 de langste videoclip ooit uit te zenden en zo een wereldrecord te vestigen. Door met het lied mee te zingen, dit op te nemen met je webcam en het filmpje te uploaden op de site, kan je al meehelpen om het wereldrecord te vestigen. Inmiddels staat de teller op 2 uur en 34 minuten, maar dit kan nog veel langer worden! Claim dus jouw one minute of fame en zing mee voor het goede doel!

Wil je meer weten over deze actie? Ga naar www.hygienehelpt.nl.