Kies de mascara die bij jou past

Make-up door Karlijn Bink

Toen Maybel in 1913 werd gedumpt door haar vriend Chet, omdat hij voor een andere vrouw viel, bedacht haar broer een plan om Chet weer terug te krijgen bij Maybel. Het wondermiddel dat daarvoor moest zorgen bestond uit vaseline en steenkoolpoeder: mascara. Met donker omlijste ogen zou Maybel haar vriend in een mum van tijd terugwinnen. Het lukte. Chet viel voor de nieuwe look van Maybel. Haar broer, T.L. Williams, startte een bedrijfje in mascara en de verkoopcijfers stegen snel en hard. Vrouwen konden niet meer zonder mascara. Het bedrijf Maybelline, een combinatie van de namen  Maybel en vaseline, was geboren. De grootste hit van Maybelline werd gelanceerd in 1971: de Great Lash Mascara. Nog steeds is dit een van de best verkochte mascara's ter wereld.

Revolutie

De revolutie van mascara begon een paar jaar geleden pas echt. Konden we eerst alleen nog kiezen voor een harig mascaraborsteltje, nu is er keuze uit kammetjes, rubberen borsteltjes of zelfs vibrerende. Waar de cosmeticamerken eerst nog wegkwamen met twee simpele mascara's, namelijk een normale en een waterproof, hebben ze nu een compleet assortiment. Een leuk extraatje: ieder mascara is afgestemd op een bepaald type wimpers, zodat je je wimpers altijd 360 graden kunt omhullen met het zwarte goedje. Met mascara’s voor langere, vollere, krullende of extra zwarte wimpers, wordt geen wimperhaartype overgeslagen.

Blijven borstelen

Om de mascara te bemachtigen die bij je past, moet een lijdensweg worden begaan. Een survival door de jungle van cosmeticamerken en verlengende en krullende mascara's. Het moet duidelijk zijn welk effect de mascara heeft en waar het borsteltje precies voor dient. Want welk borsteltje zorgt voor meer krul of volume, en belangrijker, welk borsteltje brengt jouw wimpers het best in model?

Lancôme kwam eind 2008 met een innovatief hoogstandje, namelijk de Ôscillation. Met zevenduizend trillingen per minuut worden de wimpers gelijkmatig omhuld door een laagje mascara. Bovendien vervangen de trillingen de zigzaggende beweging die je eerder maakte om je wimpers te scheiden. Superhandig dus! Ook handig is een kammetje, daarmee kam je als het ware je wimpers in model. Een derde type borstel is het bolletje, hiermee kan je heel gemakkelijk bij al je wimpers komen, zonder dat je je in allerlei hoeken of bochten hoeft te wringen. Mocht je zo'n mascara eens willen proberen: de Phenomen'eyes van Givenchy heeft zo'n bolletje.


 
De Ôscillation van Lancome en de Phenomen'eyes van Givenchy

Maar de truc zit 'm niet alleen in het soort borsteltje dat je gebruikt om de ultieme dramatische look te creëren. Ook de formule van de mascara zelf is niet onbelangrijk. L'Oréal's Extra-Volume Collagen Mascara bevat onder andere wax, jojoba-boter en een Hydro-Collageen Complex. Die ingrediënten zorgen ervoor dat je wimpers meteen bij het aanbrengen een ongekend volume krijgen. De wax geeft je wimpers model, en door de jojobaboter is de mascara gemakkelijk aan te brengen. Het borsteltje glijdt dan als het ware over je wimpers.

De mascara uit de Experience collectie van Maxfactor is meer een mousse. Zodra je deze aanbrengt, krullen je wimpers zonder dat de mascara hard wordt. Een voordeel als je af en toe in je ogen wrijft, want deze mascara laat dan geen zwarte waas achter rond je ogen. Denk jij juist heel erg aan de gezondheid van je wimpers? Dan zijn de mascara's van Unity of Revlon iets voor jou, deze bevatten namelijk vitamine E. De mascara van Unity is zelfs nog voorzien van een conditioner om je wimpers extra gezond te houden.

Tips
1. Kijk naar je wimpers. Zijn ze bijvoorbeeld best lang, maar staan ze recht vooruit? Dan kun je het best een krullende mascara nemen.  Heb je veel wimpers? Neem dan geen volumemascara, maar liever een verlengende of krullende mascara.
2. Kijk ook goed naar het borsteltje van de mascara. Met een rechte borstel kun je gemakkelijk in de hoekjes van je ogen komen. Met een gebogen borsteltje pak je meerdere wimpers in een beweging.
3. Ga je zwemmen, of blijf je droog? Kies voor een waterproof mascara als je veel in het water bent. Normale mascara's zijn gemaakt op waterbasis, waardoor ze uitlopen zodra ze in contact komen met water.
4. Welke kleur je kiest is afhankelijk van de gelegenheid. Bij een feestje mogen er best wat glitters in. Voor de veilige weg kies je een kleur die bij je haarkleur past. Zwart past goed bij donker haar, blondines kiezen voor een natuurlijke indruk een bruine mascara. 

Wat voor soort mascara vind jij het fijnst in gebruik, en waarom?