Vaginale ongemakken: de antwoorden

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Herinner je je ons oproepje nog? Vrouwen die last hebben van vaginale ongemakken konden via de mail hun vaginale vraag stellen aan medisch biologe Annelize Goedbloed. En de vragen stroomden massaal binnen! Annelize heeft een selectie gemaakt en de antwoorden op de meest gestelde vragen kun je hier teruglezen...

Beste Annelize,
Ik heb het afgelopen jaar, schrik niet, dertien candida-infecties gehad. Om de twee à drie weken was het weer zover. Hoe voorkom je een schimmelinfectie en wat zijn de beste medicijnen?

Annelize: "Candida is een ongenodigde gast die bij 'schimmelvrouwen' de tent overneemt en heel veel irritaties geeft. Deze gast komt altijd weer aanzetten. Dat is onvermijdelijk, want hij is overal in het lichaam aanwezig. Onze ervaring is dat vrouwen die zo extreem gevoelig zijn voor candida-infectie, er voortdurend bovenop moeten zitten. Zij kunnen zo, bij het eerste teken van de aanwezigheid van candida, deze de kop in te drukken. Dat moet dan met een orale behandeling van een 'lipofiel antimycoticum' (geen Diflucan). 'Lipofiel' betekent dat het middel niet allen tussen de weefselcellen candida doodt, maar ook de cellen binnen kan dringen, en daar de sporen doodt die daar verborgen zitten. 'Sporanox' (itroconazole) is zo'n lipofiel antimycoticum. Helaas moet je dan elke keer een flinke kuur doen, niet eentje van zomaar een weekje. Het is ook aan te raden om de partner ook te laten behandelen."

Beste Annelize,
Ik heb sinds twee jaar een onaangename geur uit mijn vagina (lees: een sterke, vissige geur). Deze geur wordt sterker na seks en tijdens mijn ongesteldheid. Verder heb ik geen jeuk, afscheiding of soa’s. Wat is dit?

Annelize: "We zien duidelijk dat er schimmelvrouwen en BV (bacteriële vaginosis)-vrouwen zijn. Jij ben een BV-vrouw. BV is de situatie waarin lactobacillen verdwenen zijn, en bacteriën (die die typische visgeur geven) de overhand krijge. Dit probleem komt heel vaak voor, al is het alleen al, omdat er een duidelijk verband is met seksuele activiteit. Sperma verstoort het vaginale milieu. De oplossing kan zijn om na seks te spoelen met Multi-Gyn Vaginale Douche en dan Multi-Gyn Actigel in te brengen. Dit product - en geen enkel product - kan de klacht natuurlijk niet voorkomen, als de oorzaak van de klacht steeds herhaald wordt. Je zult dus steeds preventief moeten zijn en dus heel geregeld het product moeten gebruiken."

Beste Annelize,
Ik heb al ongeveer twee jaar last van terugkerende schimmelinfecties en ik geloof dat ik mijn probleem gevonden heb, namelijk dat ik de pil slik. Is het mogelijk dat het van de pil komt?

Annelize: "Schimmelinfecties hangen zeker met pilgebruik samen. Een pil met een andere hormonale samenstelling is dan vaak een oplossing. Sommige vrouwen zijn erg gevoelig voor schimmelinfecties en hebben er regelmatig last van. Adviezen zijn onder andere: weinig suiker gebruiken en katoenen ondergoed dragen. Ik adviseer ook altijd: als je een schimmelbehandeling krijgt, laat je partner die dan ook nemen, want hij kan de schimmel ook hebben, en naar iemand anders overbrengen zonder er last van te hebben. Als de schimmelinfectie toch steeds blijft terugkeren (als je er vaker dan vier keer per jaar last van hebt) dan moet je je huisarts zeggen geen 'Diflucan' voor te schrijven. De schimmel moet goed worden aangepakt met een lipofiel antimycoticum (zoals ik in mijn antwoord op de eerste vraag beschreef)."

Beste Annelize,
Ik heb sinds mijn puberteit last van vaginale afscheiding. Ik ben al meerdere malen naar de huisarts geweest om dit te laten controleren. Telkens geeft de huisarts aan dat ik me geen zorgen hoef te maken hierover en dat dit normaal is voor de vrouw. Maar wat ik voornamelijk vervelend vind, is dat ik redelijk veel afscheiding verlies, en daarnaast ook vocht, waardoor ik iedere dag met een inlegkruisje loop. Toch zou ik hier graag van af willen, omdat ik me er niet prettig bij voel en ik schaam me er zelfs voor...

Annelize: "De hoeveelheid afscheiding is voor elke vrouw verschillend. Wat de een veel vindt, is voor de ander weinig. Bovendien wisselt die hoeveelheid door de cyclus heen. Hetzelfde geldt voor de geur. De een ruikt meer dan de ander. Wat dat betreft bepaalt ieder voor zich wat 'normaal' en 'abnormaal' is.  Het ziet ernaar uit dat jouw eigen 'normaal', naar jouw zin, te veel is. Het zij zo of je dat nu leuk vindt of niet. Het kan overigens goed dat dit minder gaat worden als je ouder wordt.

Beste Annelize,
Zoals veel vrouwen heb ik weleens last van een schimmelinfectie, erg vervelend altijd! Maar sinds een week heb ik een branderig gevoel bij de ingang (tijdens het beginnen met vrijen), en nergens anders. Ik vraag me af of dit weer die schimmelinfectie is die oplaait en de huid extra kwetsbaar maakt (en beschadigd bij het vrijen), of dat het iets anders kan zijn?

"Dit is niet zomaar te beantwoorden. Het lijkt me meer een irritatie of lichte beschadiging van de ingang, en jij bent de enige die daar een verklaring voor kan hebben. Ik raad aan om even voorzichtig te zijn. Gebruik wat olie op het uitwendige gebied (amandelolie of zo), geen ruwe washandjes en vrij met een glijmiddel dat je goed in- en uitwendig aanbrengt."

Staat jouw vraag er niet bij? Je ontvangt het antwoord op jouw vraag binnen een week per mail.

Bedankt voor jullie reacties en hopelijk hebben jullie iets aan de antwoorden!