Vaginale ongemakken: stel je vraag!

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Vaginale ongemakken: voor veel Nederlandse vrouwen een herkenbaar en terugkerend probleem. Bijna driekwart (72%) heeft het afgelopen jaar weleens te maken gehad met vaginale ongemakken, zoals: jeuk, irritatie, een branderig gevoel of onaangenaam geurende of afwijkende afscheiding. En niet één keer, maar bij 80% van de gevallen gaat het om een terugkerend verschijnsel, waarmee ze niet steeds naar de huisarts willen stappen. Weinig vrouwen zoeken naar een oplossing en blijven dus met de ongemakken zitten. Verder blijkt uit het onderzoek, uitgevoerd door Gezondheidsplein en Multi-Gyn, dat slechts 21% van de  vrouwen een idee heeft hoe zij zelf vaginale klachten goed kan voorkomen of behandelen.

De meest voorkomende oorzaken van vaginale ongemakken zijn een bacteriële infectie (bacteriële vaginose) of een schimmelinfectie (candida). In de vagina leven een groot aantal micro-organismen, bacteriën en schimmels, in een bepaald evenwicht met elkaar. Dit wordt de 'vaginale flora' of 'vaginaal milieu' genoemd. Wanneer dit evenwicht verstoord wordt kan één van deze micro-organismen de overhand krijgen, resulterend in een bacteriële - of schimmelinfectie. Bacteriële vaginose is te herkennen aan de vaak naar vis geurende afscheiding, terwijl candida herkenbaar is door de korrelachtige op kwark lijkende afscheiding.

Stel je vraag aan Annelize!
Herken jij jezelf in het bovenstaande verhaal? Heb jij een vaginale vraag, maar durf je deze niet aan je huisarts te vragen? Ze.nl komt met de oplossing! Je kunt deze week (tot vrijdagochtend 10 uur) raad vragen aan medisch biologe Annelize Goedbloed door een mailtje met je vraag te sturen naar redactie@ze.nl. Aan het einde van de week zal Annelize uitgebreid antwoord geven op de meest gestelde vragen, die je uiteraard weer kunt teruglezen op Ze.nl (uiteraard blijft iedereen anoniem).

Over Annelize
Annelize Goedbloed heeft als medisch biologe jarenlang (klinisch) onderzoek gedaan voor de farmaceutische industrie, dus voor medicatie tegen verschillende aandoeningen. In 1990 richtte zij het bedrijf BioClin op om zich meer op preventie van aandoeningen te richten.  Annelize is patenthouder van een plantaardige stof die bacteriële infecties voorkomt zonder gevaar voor resistentie. Op basis van deze stof zijn de productlijnen Multi-Gyn (intiem verzorging) en Multi-Mam (tijdens- en na de zwangerschap) ontwikkeld. Verbazing, verrassing, nieuwsgierigheid blijven haar drijfveren. Er is nog veel te doen, te leren, te zien en te beleven.

Blijf niet zitten met die vervelende ongemakken, maar stel nu je vraag aan Annelize door een mailtje te sturen naar redactie@ze.nl!