Onze culi-blogger: Paola!

Eten door Paola

Ik geniet met hart en ziel van dikke, stroperige balsamicoazijn, bijzondere flessen olijfolie of extravagante culinaire vakanties. En als ik creatief in de keuken bezig mag zijn, ben ik helemaal in mijn element. Van het plannen van een uitgebreide maaltijd tot de zoektocht naar de allerlekkerste ingrediënten: het is allemaal meer dan een hobby voor mij. Het is een manier van leven én mijn werk.

Maar waar komt deze passie vandaan? Ben ik geboren met een pollepel in de hand of stond ik als kind uren met mijn moeder in de keuken? Nee. Sterker nog, ik heb pas leren koken toen ik ging samenwonen. Als single zag ik het nut van koken niet in. Je kan toch prima leven van noodles en diepvriesmaaltijden? Mijn mening veranderde toen ik begon te merken hoe leuk het was om mijn geliefde (en mezelf) met zelfgemaakte maaltijden te verwennen.

Het begon heel simpel. Een soepje met verse groenten of een gemarineerd kipfiletje. Maar hoe meer ik me bezig hield met het bedenken van lekkere dingen, hoe meer ik geïnteresseerd raakte in koken. Ik verslond kookboeken, keek vol bewondering naar kookprogramma's en viel in slaap met culi-glossy's tegen mijn neus. Op vakantie gaan kreeg een gourmandisch doel. Wat waren de lokale specialiteiten en wat viel er op culinair gebied in een bepaalde streek te ontdekken?

Frankrijk werd als het ware mijn kookschool. Ik zag hoe mensen synchroon met de natuur leefden en uit hun moestuin aten. De producten die ze gebruikten waren een feest voor het oog, en de manier waarop ze met zorg klaargemaakt waren, waren een openbaring. Zo leerde ik slakken eten en wijn drinken. Al proevend kreeg ik zin om iets nieuws in de keuken te proberen en nergens kon ik meer inspiratie opdoen dan op de kleurrijke Franse markten. De natuur werd de ruggengraat van mijn kookkunsten. Ik word blij alleen al bij de gedachte aan sappige pruimen in de herfst, een warme salade van gekarameliseerde witlof in de winter, de eerste, zachtrode rabarber in de lente of de zoete geur van rijpe zomerse aardbeien.

Ik hou van goed, eerlijk eten en bijzondere smaken, maar ik hou er vooral van om mijn liefde voor alles wat gastronomisch is met anderen te delen. Ik kan er erg blij van worden als iemand mij een compliment geeft over iets dat ik heb gemaakt, of als iemand bereid is te luisteren naar mijn enthousiaste verhalen over een nieuw product of restaurant.

Ik wil mijn passie voor alles wat lekker is met jullie delen. Ik wil jullie inspireren om nieuwe dingen te proberen in de keuken en het zou leuk zijn om met liefhebbers in dialoog te raken. Laat me maar weten wat je van mijn recepten vindt, vertel iets over dat nieuwe kookboek of exotisch ingrediënt, of zeg mij gewoon wat je op de boerenmarkt heb gekocht. Ik luister er met alle plezier naar!

Paola Westbeek is culinair schrijfster, receptenontwerpster en kookdocente. Ze is in 2007 afgestudeerd aan de Leidse Universiteit, geeft kooklessen en schrijft voor verschillende Engelstalige kookmagazines. Kijk voor meer informatie over Paola en haar werkzaamheden op www.ladoucevie.nl.

Paola is culinair blogger voor Ze.nl en verblijdt ons regelmatig met haar kennis op culinair gebied!