Cake met gezouten boter en chocolade

Eten door Paola

Bovendien is dit ook het soort cake dat je om duizend-en-één redenen kan bakken: om een goede indruk op je schoonmoeder te maken, om je bezoek op iets lekkers te trakteren of om een gebroken hart met veel boter en suiker te troosten. De kwaliteit van de vanille en de robuuste, assertieve smaak van de bittere chocolade, zorgen voor heerlijke smaken in deze eenvoudige cake. Serveer hem met een sterke espresso of een glaasje rijpe, donkere rum.

Cake met gezouten boter en chocolade
(voor één cake)

Wat heb je nodig?

  • 250 gram patentbloem
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • 100 gram pure chocolade (ik heb een reep Côte d’Or Brut met 86% cacao gebruikt), in kleine stukjes gehakt
  • 225 gram zachte boter, gezouten
  • 225 gram fijne suiker
  • 4 eieren
  • 1 vanillestokje, doormidden gesneden en de zaadjes eruit geschraapt


 


Hoe maak je het?
1. Verwarm de oven op 165°C voor en bekleed een cakeblik van 28 centimeter met bakpapier (zie tip!).
2. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom. Voeg hieraan de gehakte chocolade toe en meng alles goed met een houten lepel.
3. Gebruik de garde van je mixer om de boter en de suiker tot een romig mengsel te kloppen.
4. Breek de eieren in een kleine kom en kluts ze samen met de vanillezaadjes. 
5. Voeg de geklopte eieren langzaam aan het botermengsel toe terwijl de mixer blijft draaien.
6. Gebruik een houten lepel om de droge ingrediënten in twee delen aan het boter-eimengsel toe te voegen.
7. Doe het cakebeslag in het cakeblik zet 'm in de oven voor ongeveer één uur en 25 minuten. Gebruik een satéprikker om te kijken of de cake gaar is (als je hem eruit haalt moet hij schoon zijn). Laat de cake vervolgens op een rooster afkoelen.

Tip:

  • Cakeblikken bekleed ik altijd met een stuk bakpapier. Ik smeer eerst een beetje boter in de hoeken en midden van het cakeblik. Dit fungeert als een soort lijm voor het stuk bakpapier dat erop komt. Laat altijd een beetje bakpapier over de randen van je cakevorm hangen. Dit maakt het makkelijker om de cake uit het blik te halen als hij eenmaal afgekoeld is. Zorg er wel voor dat de randen van het bakpapier niet rechtop staan; anders raken ze misschien het verwarmingselement van je oven.


Enjoy!


Paola Westbeek is culinair schrijfster, receptenontwerpster en kookdocente. Ze is in 2007 afgestudeerd aan de Leidse Universiteit, geeft kooklessen en schrijft voor verschillende Engelstalige kookmagazines. Kijk voor meer informatie over Paola en haar werkzaamheden op www.ladoucevie.nl.

Paola is culinair blogger voor Ze.nl en verblijdt ons regelmatig met haar kennis op culinair gebied!