Ze was in: Lissabon

Reizen door Betty
Dicht bij de Atlantische Oceaan en direct aan de Taag ligt Lissabon: een middelgrote stad met een interessant verleden, heerlijk eten en mooie bezienswaardigheden. RedactriZe Betty ging op reis en leerde deze stad kennen. 

Wat Lissabon zo bijzonder maakt, is onder andere dat het gebouwd is op heuvels. De gebouwen zijn vrijwel allemaal voorzien van een frisse pastelkleur en de daken zijn belegd met oranje dakpannen. De stad ziet er zelfs in de winter nog zomers uit! Maar zelfs de winter in Lissabon is niet zo koud als wij die in Nederland gewend zijn. Met een gemiddelde temperatuur van 15 graden is het aangenaam.

Lissabon bevindt zich op slechts twee uur en drie kwartier vliegen van Nederland. Met TAP Portugal vlieg je er al vanaf ? 169,- heen. 


Korte geschiedenisles

Lissabon beschikt over een bijzondere geschiedenis. Op 1 november 1755 werd de stad door een gigantische aardbeving getroffen. Deze natuurramp verwoestte een groot deel van de stad. Hierna volgde een tsunami, die nog meer schade aanrichtte. Vervolgens brak er ook nog brand uit. Deze rampen zorgden ervoor dat bijna niets meer overgebleven is van het oude Lissabon. Hier en daar zijn nog kleine delen van de oude stad terug te vinden, maar het overgrote deel van Lissabon is dus afkomstig uit de periode na 1755.

Bezienswaardigheden
Net als iedere grote Europese stad heeft Lissabon veel bezienswaardigheden. Vanwege de ligging van de stad, zijn er erg veel zogenaamde ?Miradors?: plaatsen op een heuvel waar je een goed uitzicht hebt over de stad. Vaak zijn er ? uiteraard ? terrasjes of restaurants bij, die het extra speciaal maken om er een kijkje te nemen.

Als je de stad eens goed wilt bekijken, is het bijzonder om gebruik te maken van de trams die in Lissabon rondrijden. Zo rijdt tram 28 door ongeveer het gehele centrum van de stad. Naast de bekende pleinen en populaire winkelstraten, doet deze tram ook het São Jorge's kasteel van Lissabon aan. Deze bevindt zich boven op één van de heuvels - gebruikmaken van de tram scheelt dus een stuk lopen! Overigens is het wel aan te raden om ?s morgens vroeg of ?s avonds wat later van de tram gebruik te maken. Midden op de dag is het vaak erg druk!


Mosteiro de Jerónimos

In de wijk Belém bevindt zich het klooster Mosteiro de Jerónimos. Dit indrukwekkende gebouw valt direct op. In dit klooster werd onder andere gebeden voor de ontdekkingsreizigers op zee. Van binnen is het gebouw misschien nog wel mooier dan van buiten. De kerk is gigantisch en het aangrenzende klootster, ondanks alle toeristen, een bijzondere rustige plek.

Pasteis de Belém
Als je dan toch in de wijk Belém bent, moet je echt even een stop maken bij Antiga Confeitaria de Belém. De puddingtaartjes - pasteis de Bélem - zijn in heel Portugal bekend. Het recept is zo bijzonder, dat maar drie mensen op de wereld er vanaf weten. Iedere ochtend maken zij het beslag, om het pas daarna af te geven aan alle andere medewerkers. Maar liefst 20.000 van deze heerlijke pasteis gaan dagelijks over de toonbank. En als je ze geprobeerd hebt, weet je waarom.


Nog meer te beleven in Belém

Ook een aanrader is een bezoekje aan het moderne Cultureel Centrum. Hier bevinden zich verschillende musea en restaurants en vinden concerten plaats. Het is één van de meest belangrijke plekken voor cultuur in Portugal.

Parque das Nações
Parque das Nações is een geheel nieuwe buurt in Lissabon. Deze is opgebouwd ter ere van Expo World Exhibition ?98. In deze buurt met haar moderne gebouwen en ruime straten kun je onder andere een bezoekje brengen aan het Oceanarium (één van Europa?s grootste aquariums!) en een ritje maken met een kabelbaan over het water. Jersey Shore-style!Eten in Lissabon

De Portugese keuken staat bekend om haar verse vis. Dit wordt dan ook in alle restaurants op heerlijke wijze gepresenteerd. Maar iedereen die niet van vis houdt is in Lissabon ook aan het goede adres. Naast de authentieke restaurants, zijn er ook heel veel moderne plaatsen waar je kunt eten.

Een aanrader is restaurant Largo in de wijk Ciado. De sfeer is hier erg relaxed en het eten modern en luxe. En dat voor een zeer betaalbare prijs!

Een ander restaurant waar je je vingers wilt aflikken, is Tasca da Esquina. Hier kun je behalve á la carte bestellen, ook ervoor kiezen om meerdere kleine gangen te eten, die door de chef zijn samengesteld. Je kan dan wel aangeven of je ergens niet van houdt. Ik zou graag nog eens de frisse meloen-tomatensoep eten! YUM!

Fado
Wie in Lissabon is geweest, móet een bezoekje gebracht hebben aan één van de Fado-restaurants. Hier kun je naast heerlijk eten, ook tussen de gangen door genieten van de bijzondere Fado-muziek. De wijk Alfama, die direct aan de Taag ligt, staat bekend om Fado. Tijdens onze persreis hebben wij ook in dit speciale restaurant gegeten en ik was erg onder de indruk van de sfeer en de muziek. Het restaurant waar wij waren, kun je hier vinden. 


Lekker slapen in Lissabon

En na alle indrukken wordt het toch echt eens tijd om te gaan slapen. Wij logeerden tijdens onze persreis in het Heritage av Liberdade hotel. Dit 4-sterrenhotel bevindt zich midden in het centrum van de stad. De kamers zijn ruim, luxe en beschikken over een geweldige badkamer. In het hotel vind je een zwembad, een bibliotheek en kun je de gehele dag door gratis gebruik maken van de speciale thee-bar. Ik zou hier zeker nog eens naar terug gaan!

Een ander prachtig hotel waar we langs zijn geweest is het Altis Belém hotel & spa. Dit hotel staat direct aan de Taag en een schattig haventje. Alle kamers kijken uit op één van de twee. De kamers zijn ontzettend luxe en kunnen beschikken over een badkamer met een hele glazen wand. Spannend!


Ik kan echt iedereen aanraden om Lissabon eens uit te kiezen voor een citytrip. Het is warmer dan in Berlijn, goedkoper dan in Londen en relaxter dan Barcelona.
Ik heb me onwijs vermaakt in deze prachtige Zuid-Europese stad en ik zou er zeker nog eens naar terug willen!

Deze persreis werd mogelijk gemaakt door Turismo Lisboa. Ik wil ze ontzettend bedanken voor de leuke dagen. 

Ben jij wel eens in Lissabon geweest? Of ben je van plan om Lissabon eens een bezoekje te brengen?