Aussie cities: Sydney vs. Melbourne

Reizen door Naline
Hier zijn de footballteams beter, daar de clubs hipper: ?Melburnians? en ?Sydneysiders? mogen elkaar niet en dat laten ze blijken ook. Tijdens mijn reis door Australië ontdekte ik zelf de charme van beide metropolen.
 
Australië staat bij velen bekend als het land van oneindige leegtes en ruige landschappen. Het land van de raadselachtige Aboriginals en het moederland van celebs als Hugh Jackman en Kylie Minogue. Voor mijn uitwisselingssemester aan de universiteit van Melbourne reisde ik af naar dit boeiende land en ontdekte dat Australische steden ook zeker een bezoekje waard zijn. 
 
Sydney

 
Sights & Stranden
Wie kent ze niet: The Opera House en The Harbour Bridge zijn Sydney?s meest iconische features en zorgen ervoor dat de stad door iedereen direct herkend wordt. Beide sights bevinden zich midden in het centrum. De ligging aan de haven en naast de prachtige Royal Botanical Gardens zorgt ervoor dat er altijd genoeg te beleven en bewonderen is. Standliefhebbers zijn in Sydney aan het juiste adres: met een van ?s werelds beroemdste stranden, Bondi Beach, heeft de stad er een echte toeristentrekker bij. Bovendien zorgt het warme klimaat ervoor dat de stranden ook zeer populair zijn bij surfers en duikers.


 
Shoppen & Stappen
In zowel Sydney als Melbourne kunnen shopaholics hun hart ophalen. Voor ieder budget en elke smaak is er wel een wijk waar je je helemaal uit kan leven. Van grote designers tot kleine antiekwinkeltjes en exclusieve boetiekjes; voor ieder wat wils in deze beroemde modesteden. In Sydney is de Queen Victoria Building een echte aanrader en in Melbourne mag Collin Street niet worden overgeslagen. Het uitgaansleven in Sydney is niet goedkoop, maar je hoeft je er niet te vervelen. De wijken Downtown en Darling Harbour zijn een echte aanrader en ook in het stadscentrum kan je tot in de vroege uurtjes terecht voor gezellige clubs en kroegen. 
 
Melbourne

 
Sights & Stranden
Melbourne mag dan niet de kenmerkende sights hebben die Sydney heeft; het blinkt wel uit op het gebied van kunst en cultuur. Federation Square vormt het hart van de stad waar alle moderne musea en tentoonstellingen te vinden zijn. De stad trekt dan ook een interessante mix van cultuurliefhebbers en kunstzinnige types aan. Ook vind je verspreid door de stad een aantal prachtige kerken en kathedralen.
 
Ondanks het minder gunstige klimaat dan het veel noordelijker gelegen Sydney, kunnen zonaanbidders ook met een gerust hart in Melbourne terecht. Het is weliswaar geen Bondi Beach, maar met St. Kilda Beach en het verderop gelegen Brighton Beach kan er op een zomerse dag ook in Melbourne genoten worden van zon, zee en strand.  


 
Sporten & Stappen 
Waar Sydney een populaire stad is als het gaat om shoppen, stappen en dineren, heeft Melbourne alles in huis voor de echte sportliefhebbers. Met grote wedstrijden als de Australian Open, de Formule 1 Grand Prix en de internationale competities van Aussie Football, is Melbourne met recht de sporthoofdstad van Australië te noemen.
 
Wat betreft stappen staat Melbourne bekend om zijn gezellige pubs en grote aanbod in live muziek. Verder zou niemand de stad mogen verlaten zonder een bezoekje aan een van de rooftop bars. Deze kroegen zijn midden in het centrum te vinden en vanaf het dak heb je een fantastisch uitzicht over de verlichtte stad. Ben je in Melbourne tijdens de zomermaanden? Dan worden enkele bars omgetoverd tot rooftop cinema?s waar je in een onwaarschijnlijk romantische setting van je favoriete films kan genieten.


 
De strijd 
De populariteitsstrijd zorgt ervoor dat inwoners van beide steden elkaar afkraken, maar als reiziger is het de moeite waard om zelf op ontdekking te gaan. Melbourne kan niet op tegen Sydneys spectaculaire setting, maar Melbourne blinkt weer uit op cultureel gebied, wat er voor zorgt dat de sfeer daar een stuk relaxter is. Mijn huisbazin noemde de inwoners van Sydney altijd ?Plastic Fantastic? en na er zelf geweest te zijn snap ik waarom. In Sydney draait het meer om zien en gezien worden, terwijl de houding van de Melburnians meer casual aandoet.
 
Geniet dus in Sydney van de glamour en internationale allure en dompel je in Melbourne onder in de art scene en het gezellige uitgaansleven. Maak je die lange reis naar de andere kant van de wereld en hoef je niet per se te kiezen? Zorg er dan voor dat Sydney of Melbourne meer wordt dan je landings- en vertrekplaats en neem de tijd om het bruisende stadsleven te ontdekken in het prachtige Australië.

Ben jij weleens in Australië geweest?