Meervoudige intelligentie: Waar ben jij goed in?

Psyche & spiritualiteit door Betty

Iedereen is ergens goed in. En ook iedereen heeft op bepaalde gebieden een zwakkere kant. Meervoudige intelligentie gaat uit van hóe je slim bent, niet hoe slím je bent. Waar blink jij in uit? Wat is niet jouw sterkste kant?
 
De Amerikaanse professor Howard Gardner heeft het begrip 'meervoudige intelligentie' bedacht. Deze theorie gaat er niet vanuit hoe intelligent je bent, maar hoe je intelligent bent. Gardner beschrijft in zijn theorie acht verschillende intelligenties en gaat er vanuit dat een intelligentie bij de ene sterker ontwikkeld is dan bij de ander.

Ik herken steeds meer in deze verschillende intelligenties bij mezelf. Lees verder om erachter te komen welke verschillende intelligentie er zijn.
 

Bron: www.debontetol.nl

Bron: www.debontetol.nl

De verbaal-linguïstische intelligentie

Jij kan je als geen ander uitdrukken met woorden. Wat je ook duidelijk wilt maken, je vrienden en familie begrijpen je onmiddellijk. Een tekst schrijven? Geen probleem, jij klimt zo in de pen en voor je het weet staat alles op papier..

De logisch-mathematische intelligentie
Met letters kun jij weinig, maar cijfers spreken boekdelen voor jou. Grafieken kunnen voor andere mensen een vreemde taal lijken; voor jou is het je moedertaal. Je ziet snel verbanden en weet raad met statistieken. Wiskunde? Daar draai jij je hand niet voor om.
 
De muzikaal-ritmische intelligentie
Jij bestelt als eerste een kaartje voor de grote festivals en concerten. Muziek zit je in het bloed. Ritmes, toonhoogtes en notenleer zijn jouw ding terwijl jij je favoriete instrument bespeelt. In gedachten treed je al zelf op tijdens jouw favoriete festival of geef je een eigen concert.
 
De visueel-ruimtelijke intelligentie
Jij brengt papier tot leven. Geen potlood of penseel is veilig als jij in de buurt bent. Kleuren en vormen trekken jouw aan en met jouw creatieve brein, produceer je ze zelf keer op keer op papier of doek. Geen enkel notitieblok is veilig tijdens saaie colleges of lange vergaderingen.
 
De intrapersoonlijke intelligentie
Jij geniet van stilte en je eigen gedachten en je kan zelfstandig werken als geen ander. Alleen winkelen vind je geen probleem; jij vermaakt je wel.
 
De interpersoonlijke intelligentie
In tegenstelling tot de intrapersoonlijke intelligentie, ben je bij de interpersoonlijke intelligentie juist vrij extravert. Je bent zorgzaam en richt je graag op andere mensen Ook samenwerken is iets wat je erg prettig vindt.
 
De lichamelijk-kinetische intelligentie
Sommige vriendinnen zijn misschien niet zo enthousiast, maar jij bent dikwijls in de sportschool (en bij die leuke trainers) te vinden. Je bent sportief, graag met je lichaam bezig en geniet van fysieke activiteiten.


De naturalistische intelligentie
Kijk, een lieveheersbeestje! Oh, een madeliefje. Jij bent gefascineerd door planten, dieren en de rest van de wereld om je heen.

Zelf herken ik direct mijn sterkere- en zwakkere kanten. Zo ben ik sterk in taal en in de interpersoonlijke intelligentie, maar blijk ik verschrikkelijk zwak in de lichamelijke- en muzikale intelligentie. Ik ben nooit geïnteresseerd geweest in sport en muziek. Naast paardrijden (heeft dat niet meer met de naturalistische intelligentie te maken?) heb ik nooit actief aan een sport gedaan. En ik erger me dusdanig aan de meeste soorten muziek, dat mijn arme vriend met een koptelefoon op in zijn eigen huis naar muziek moet luisteren. Daarnaast kan ik geen toon houden en is het meelijwekkend om mij te zien dansen.

Waarom weten waar jij intelligent in bent?
Wat is het nut van deze kennis? Het is altijd handig om te weten in je studie of werk. Als je erg sterk bent op het naturalistische gebied, is het natuurlijk niet aan te raden om een negen tot vijf-baan achter een computer te nemen. En andersom: als je goed bent met rekenen, is het een goed idee om iets in de administratieve of financiële sector te zoeken!
 

Daarnaast kan het je gedrag verklaren. Ik erger me namelijk heel snel aan geluiden. Muziek die niet direct in mijn straatje past, kan bij mij voor heel veel ergernis zorgen. Nu ik besef dat dit waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat ik op dat gebied gewoon niet heel sterk ben, is het gemakkelijker om te begrijpen.

Als je nieuwsgierig bent naar jouw sterke en zwakke punten, kun je op deze site een test doen om erachter te komen.

Herken jij je in één of meerdere van deze intelligenties?