Niet zo heel erg slim? Doe dan net alsof!

De maatschappij door Marleen_S
Je kijkt liever trash-tv dan het acht uur journaal en bent oprecht meer geïnteresseerd in het leven van Sterretje dan dat de koersen zijn gedaald. Om toch slim over te komen, doe je weleens alsof... Door naar de opera te gaan ofzo.

 
Je wilt niet altijd de oppervlakkige troela uithangen, dus doe je weleens alsof je heel erg verdiept bent in een aangrijpend boek over de Tweede Wereldoorlog. Ondertussen zit je eigenlijk te dagdromen over wat je morgen zal aantrekken, maar dat hoeven je vrienden niet te weten. Laat ze maar denken dat je reteslim bent.
 


Indruk maken

Vooral de Britten, en dan met name de mannen, zijn erg goed in het faken van hun slimheid. Volgens The Telegraph gebeurt het steeds vaker dat mensen dingen doen om slimmer over te komen bij vrienden, collega?s en familie. Ongeveer één op de vijf Britten zegt te houden van jazz of poëzie terwijl dit eigenlijk niet zo is. Tja, je wilt toch indruk maken op je schoonpapa door vrolijk mee te babbelen over het wel en wee van het zoveelste gevallen kabinet.
 
Wat we allemaal massaal doen als we intelligent willen overkomen? Slimme opmerkingen maken die je een paar dagen geleden van iemand anders hebt gehoord, diep onder de indruk naar kunst kijken en serieuze boeken lezen in het bijzijn van anderen. Zeker dat laatste is erg belangrijk, want iedereen moet kunnen zien over welke intellectuele gaven jij beschikt. Anders heeft het faken geen zin.
 


Social media

Twitter, Facebook en andere social media zijn de boosdoener. Deze hebben namelijk een grote invloed op onze drang slimmer te willen zijn. Om in de online wereld een goed imago te krijgen, presenteren mensen zich graag als zijnde intellectueel. Hoe? Door serieuze onderwerpen aan te snijden of te retweeten op Twitter en op Facebook met je vrienden een ?interessant? artikel te delen.
 
Ook al wil het gros van ons best intelligenter zijn, helaas heeft iedereen ook zo zijn cravings. Een smeuïg nieuwtje is nu eenmaal vele malen interessanter dan een reportage over een zeldzame vogel in het noorden van Amerika. Althans voor sommigen dan. We kunnen er ook niks aan doen dat sommige zaken ons gewoonweg niet interesseren. Dat is ook niet erg, maar om de boel in balans te houden doen we daarom maar gewoon alsof we een vrouw (of man) van de wereld zijn.
 
Doe jij weleens alsof je slimmer bent om indruk te maken? Of kom je er eerlijk voor uit als je wat oppervlakkiger bent?