Dommer door vakantie

Psyche & spiritualiteit door Jikke
Na al dat harde werken ben je toe aan vakantie. Je kruipt achter de computer, boekt een vlucht en voor je het weet vlieg je naar een tropisch oord. Terwijl jij lekker bijtankt, gaat je intelligentie er langzaam op achteruit?
 
Jij ziet alleen maar voordelen van zo?n vakantie (bakken in de zon, genieten van cocktails en de boel de boel laten), maar er blijkt toch één nadeel aan te zitten: volgens verschillende onderzoeken verlaagt onze intelligentie door een zonnige vakantie. Maar hoe zit dit dan precies?
 
Mailbom
Als je een vakantie boekt, gaat dat meestal in één keer goed. Maar soms moet je er iets meer moeite voor doen en over en weer mailen met de contactpersoon. Ach, dat is het waard. Of toch niet? Je IQ kan met wel tien punten dalen door zo?n mailbom. Kun je beter cannabis roken, want daarmee verlies je maar de helft (en daar ontspan je ook door). Wij vrouwen zijn goed in multitasken, maar het houdt een keertje op natuurlijk. Vaak, als we een mail verwachten, is het brein continu alert om direct te kunnen reageren, waardoor je je moeilijker kunt concentreren. Dit heet ?infomania?. Je hersenen hebben een overload aan taken en worden daardoor minder efficiënt.


 
Vulkanisch as en stakingen
Geloof het of niet, maar ook door vulkanisch as en stakingen kan je brein er op achteruit gaat. Niet direct natuurlijk: de echte oorzaak is de stress die zulke dingen je bezorgen tijdens de reis. Neem je daarna een alcoholisch drankje in het vliegtuig om weer te ontspannen, dan kun je in totaal zo?n tien tot twintig punten verliezen (ook afhankelijk van hoe sterk je drankje is).
 
Woestijn
Soms voelt je mond aan als de Sahara: droog en dorstig. Uitdroging en alcohol doen het aantal punten afnemen. Ook zonnebaden en ontspanning zouden niet goed zijn, want de voorste delen van de hersenen krimpen. Er gaat minder zuurstof naar de hersenen omdat je minder actief bent (tsja, je hebt gewoon even rust nodig) en belangrijke delen van de zenuwcellen gaan achteruit. Voor je het weet, ben je weer vijftien punten kwijt. Ging het maar zo snel met kilo's...
 
Min twintig
Na twee weken kom je terug van vakantie. Het was heerlijk en je bent helemaal ontspannen en stressvrij. Maar wat je wellicht niet weet, is dat je IQ misschien wel twintig punten is afgenomen. Je woordenschat is afgenomen en zelfs je persoonlijkheid kan veranderen.


 
Oplossing?
Gelukkig, er is iets tegen te doen! Je hoeft niet eens uit je ligstoel te komen. Een potje Scrabble, schaken of iets als Brain Training op de Nintendo DS is al genoeg, want het gaat er om dat je je hersenen actief houdt. Ook regelmatig een lange wandeling maken, veel water drinken en kauwgom eten houden je hersenen alert.
 
En niet te vergeten: de schade is maar tijdelijk! Na vier dagen ben je weer helemaal de oude en net zo slim als altijd.
 
Heb jij hier weleens iets van gemerkt na een vakantie?