Whoop whoop: oudste kind is het slimst

Kinderen door Anniek
Het was vroeger (en oké, nog steeds wel een beetje) een enorm punt van discussie: welk kind was er slimmer? Jij of je broer/zus? Je hebt er uren over gekibbeld, maar het is nu eindelijk bewezen: het oudste kind is het slimst!
 
"Ik ben slimmer!" "Nee, ik!" "Mahaaam!" Klonk het vroeger ook zo bij jullie thuis? Waarschijnlijk kon je moeder jullie wel achter het behang plakken (bedankt mam, voor je zelfbeheersing), want jij en je broer of zus vochten dagenlang over wie nou het slimste, leukste en knapste was. Over persoonlijkheid en looks kunnen we niets zeggen, maar uit onderzoek is nu wel eindelijk gebleken dat het oudste kind van het gezin het hoogste IQ heeft.
 
 
Onverdeelde aandacht
Hoewel je misschien verwacht dat dit door de genen komt, is niets minder waar. Eerstgeborenen krijgen meer kennis en skills doordat ze van alles voordoen aan hun jongere broertje of zusje. Bovendien profiteren ze een poosje van de onverdeelde aandacht van pappie en mammie (tenzij je een tweeling bent, dan gaat die vlieger natuurlijk niet op). 
 
Maar ho, stop, wacht! Voordat je nu je jongere broer/zus gaat opbellen om het erin te wrijven dat jij slimmer bent (of niet, maar dan houd je deze informatie natuurlijk koste wat het kost achter), moeten we je nog even informeren dat deze resultaten waarschijnlijk niet gelden als je uit een gezin met maar twee kinderen komt. Heb jij namelijk maar één broer of zus, dan heb je als oudste kind maar een kans van zes op tien dat jij slimmer bent. Je jongere broertje of zusje heeft dan meer mogelijkheden om je alsnog te passeren qua IQ. Balen!
 
 

 
Verschil in IQ
Mocht je je zorgen maken over dat je jongere broertje of zusje in de goot belandt (tja, ze zijn nou eenmaal niet zo slim als jij), dan stellen we je graag gerust: het verschil in IQ is niet zo groot dat je ze over een paar jaar in de gevangenis moet opzoeken. Tussen het oudste en het jongste kind zit namelijk qua IQ maar 1,5 punt verschil. Valt nog mee, toch? 
 
En, wie is er bij jou thuis het slimst? Jij of je broer/zus?