Supergoed: Superfood

Eten door Jikke
Iedereen roept weer wat anders. Dit is wel goed, dat is niet goed. We weten van ellende niet meer wat gezond voedsel is. Superfood klinkt dan ook te mooi om waar te zijn, maar het bestaat echt. Ontdek nu het gezondste eten!
 
Natuurlijk mogen we best eens een patatje met mayo eten of ons lekker te buiten gaan met een reep chocolade. Of twee. Maar we willen natuurlijk ook gezond eten, zodat we lekker in ons vel zitten.
 
En dat kan met superfood: voedsel met een laag calorieaantal, veel antioxidanten (zoals vitamine C en E) en een hoog vezelgehalte. En nog een aantal andere dingen met moeilijke woorden, maar dit zijn de belangrijkste.
 
Vette vis
Zalm, makreel, haring en sardientjes zijn bekende vette visjes. Lekkere visjes die ook nog eens heel goed voor je zijn. Ze zitten vol met Omega-3, proteïnen, vitamine B en bevatten minder calorieën dan rood vlees. Twee porties per week kan de kans op hart- en vaatziekten met 20 tot 30% verminderen.
 
Appels
Pak jij weleens een appeltje voor de dorst? Goed zo! Dan krijg je veel antioxidanten binnen, vooral vitamine C. Zo houd je je huid en tandvlees gezond, blijft je cholesterol laag en wordt je stoelgang bevorderd.


 
Avocado
Het water loopt bij mij al in de mond. Ik ben gek op avocado en gebruik het vaak in mijn gerechten. En dat is mooi meegenomen, want avocado?s laten je huid stralen en zorgen goed voor onze weerstand.
 
Bananen
Deze jongens geven je een prachtige huid en mooi haar dankzij vitamine B6. Ook zitten banaantjes vol met een stofje dat je bloeddruk laag houdt.
 
Bonen
Sperziebonen, witte bonen, bruine bonen. Allemaal zijn ze een bron van proteïnen, vezels, ijzer en calcium. En we kunnen er ook nog eens prima mee kokkerellen.
 
Bessen
Voor een onweerstaanbare huid moet je bessen eten. Deze vitamine E-bom zal je huid goed doen.
 

Broccoli
Eén van mijn beste groentevriendjes. Broccoli is te gebruiken in talloze keukens en gerechten, en blijkt ook supergezond te zijn: deze groente helpt hartziekten te voorkomen en is erg goed voor moeders-to-be.
 
Kikkererwten
Als je graag hummus op brood eet, zit je helemaal goed. Zo krijg jij je portie proteïnen, vezels, ijzer en vitamine E binnen zonder dat je het doorhebt. Kikkererwten (of hummus) zijn ook een echte aanrader voor zwangere vrouwen.
 
Linzen
Doordat ze zo vezelrijk zijn, bevorderen ze de stoelgang en daarnaast verlagen ze je cholesterol.
 
Olijfolie
Negen van de tien keer kies ik voor olijfolie, want ik weet dat het gezond is. Maar waarom? Het houdt je hart blij, laat je huid stralen en je haar glanzen. Dat komt door de antioxidanten. Je moet echter wel een beetje oppassen, want olijfolie is niet zo caloriearm. Gooi dus niet die hele fles in de pan (of vinaigrette), maar gebruik alleen wat je nodig hebt.
 
Granaatappel
Op televisie hoor je het vaak voorbijkomen: granaatappel is gezond door al die antioxidanten en vezels.


 
Thee
Oh, wat word ik hier gelukkig van! Ik ben een echte theeleut en gelukkig is dat alleen maar positief: sowieso telt het mee voor je dagelijkse portie vocht, maar thee beschermt je ook tegen hartziekten en bloedpropjes. Vooral kruidenthee is erg gezond!
 
Kalkoen
Vooral in Groot Britannië en de Verenigde Staten wordt kalkoen als hét feestmaal gezien. Maar eigenlijk moeten we dit stukje gevolgte gewoon het hele jaar door eten. Het is caloriearm, bevat veel vitamine B en proteïnen. Gewoon op die normale, doordeweekse dag eten dus.
 
Volkoren brood
Stiekem lijkt het alsof het in de naam verstopt zit. Van volkoren brood zit je langer vol. Niet alleen dat: het helpt ook nog eens tegen hartziekten en bevat gezonde vetzuren.
 
Yoghurt
Goed verteerbaar, veel calcium en boordevol goede bacteriën: dat is waarom yoghurt bij de superfoods behoort.


 
Natuurlijk zijn er nog veel andere superfoods. Sinaasappels, tomaten en zoete aardappelen. Groenten en fruit behoren algauw tot deze groep en er zijn ook verschillende noten (zoals walnoten) die je tussendoor met een goed gevoel weg kunt snacken.
 
Eet jij ook graag gezond?