Waarom zoenen wij eigenlijk?

Intiem door Suus
?Mannen zoenen graag erg nat, terwijl vrouwen liever lang en intens kussen.? Dit kwam onlangs naar voren uit een onderzoek. Hij en jij benaderen de kus dus anders. Handig om te weten, maarre... Wat maakt die kus nou zo interessant?

Dit onderzoekje vind ik een goede aanleiding om even in ?de kus? te duiken. Wetenschapsjournalist Mark Mieras vertelt in zijn boek Liefde: ?Waarom we zoenen is nog altijd een beetje raadselachtig.? Toch komt Mieras met een aantal verklaringen door verschillende onderzoekjes naast elkaar te leggen.

Daarom zijn mannen langer!
Een onderzoeker van de Universiteit van Leeds ontdekte in 2009 dat vrouwen die zo?n zes maanden regelmatig met dezelfde man zoenden, een resistentie opbouwden tegen een herpesvirus dat bij mannen veel voorkomt. Dit virus zou gevaarlijk kunnen zijn voor haar baby als zij zwanger zou worden. Deze theorie verklaart meteen waarom vrouwen doorgaans kleiner zijn: zodat het speeksel van de man gemakkelijker bij ons vrouwen binnenkomt.

Dierlijk
Niet alle theorieën zijn dus even romantisch. Sommige onderzoekers herleiden de kus naar het dierlijke. De kus zou een afstammeling zijn van de moeder die het eten voorkauwde voor haar jongen, en dit van mond tot mond overdroeg. Dieren kennen overigens ook intimiteit via hun bek of snavel. Zo likken giraffen elkaars tong, tikken vogels hun snavels tegen elkaar en duwen olifanten hun slurven in elkaars bek.  

Kies maar!
Volgens de onderzoekers heeft de vrouw het altijd voor het kiezen, de man moet zich bewijzen. Een vrouw onderzoekt via de kus of een man een geschikte partner is. Bij het tongzoenen staat onze neus op scherp. Geuren in de mond zeggen veel over de gezondheid van de man. Daarnaast bouwen wij met de zoen een band met de man in kwestie op.

Zoentest
Deze zoentest van ons vrouwen is helemaal zo gek nog niet. Uit het laatste onderzoek blijken veel mannen ons louter te willen opwinden met hun speeksel. Vandaar die natte zoen!

Volgens Mieras is zoenen de ultieme testcase om te kijken of iemand bij je past. Terwijl jij zoent, verzamelen je hersenen informatie over genen, intenties, commitment en persoonlijkheid. Klopt er iets niet? Dan is het gedaan met de man in kwestie. Lekker blijven zoenen, dus. Enne.. je bent gewaarschuwd!

Hou jij van een natte zoen? 

Bron: artikel  Mannen houden van natte zoen van Nu.nl en het boek Liefde van Mark Mieras.