Eet je rimpelvrij!

Lichaam door Redactie Ze.nl

Ondanks dat anti-agingproducten minder effect hebben dan hun slagzinnen doen geloven, zitten er toch wel wat stoffen in die huidsveroudering tegengaat. Wat zijn dit voor 'toverstoffen'? Dat is simpel: stoffen die elastine en collageen aanmaken én stoffen die vrije radicalen tegengaan. En deze zijn ook te vinden in ons dagelijkse voedsel.

Elastine en Collageen

Door steeds herhaalde mimiek van het gelaat, vormen zich fijne lijntjes op het gezicht. Een jonge huid kan dit 'opvangen' doordat er onderhuids genoeg collageen en elastine wordt aangemaakt. Collageen zorgt ervoor dat de huid stevig blijft en elastine zorgt voor elasticiteit. Als de jaren gaan tellen verzwakt dit netwerk: collageen en elastine worden minder aangemaakt waardoor de huid haar stevigheid en elasticiteit sneller verliest. Behalve het onvoldoende opvangen van rimpeltjes, zorgt het gebrek aan collageen en elastine er ook voor dat de huid dunner wordt. Dit dunner worden zorgt ervoor dat ze ook slapper wordt en op de slapste plekjes van de huid ontstaan rimpels.

Anti-oxidanten

Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die schade brengen aan huidcellen en daarmee elastine- en collageenweefsels extra tegenwerken. Zogenaamde anti-oxidanten vangen de vrije radicalen op en maken deze onschadelijk. Voor een deel worden deze oxidanten door het lichaam zelf aangemaakt en voor een deel kun je ze via voeding binnenkrijgen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Eten!

Wat er dus gedaan moet worden om veroudering tegen te gaan is duidelijk: elastine en collageen aan de huid toevoegen en zoveel mogelijk anti-oxidanten binnenkrijgen. Er zijn crèmes te koop die dit kunnen, maar ze kunnen ook vervangen worden door voedingstoffen.
° Eén van de belangrijkste elementen die het verouderingsproces tegengaat, is vitamine A (ook wel retinol genoemd): deze anti-oxidant vormt een vijand voor vrije radicalen en stimuleert de aanmaak van nieuwe huidcellen. Ze zorgt er vooral voor dat rimpels minder diep worden. Om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen, wordt het eten van wortelen, abrikozen en pompoenen aangeraden.
° Een andere 'rimpelremmer' is vitamine C. Deze maakt collageen aan. Vitamine C zit in veel citrusvruchten, dus voor een stevige huid moet er vooral fruit gegeten worden. Maar ook in aardappelen en kool is Vitamine C te vinden.~[/li]
° Het eten van plantaardige oliën, tarwekiemen, amandelen, broccoli en spinazie zijn tevens manieren om rimpels tegen te gaan. Hier zit vitamine E in, wat net als vitamine A, een anti-oxidant is en helpt om vrije radicalen tegen te gaan.~[/li]
° Vis is ook aan te raden om via de natuurlijke manier een jonge huid te behouden. In bijvoorbeeld zalm, kabeljauw en tong zit namelijk dimethylaminozuur, wat werkt als anti-oxidant. Bovendien verbetert dit zuur ook de teint van je huid.

Cosmetic foods

Gezond eten is het devies, maar als we een blik op de toekomst werpen, zien we dat onze voeding straks ? net als de crèmes ? in het teken zullen staan van het 'ideaal van de eeuwige jeugd'. In Japan heeft men namelijk met succes 'cosmetic foods' op de markt gebracht: voedsel speciaal ontwikkeld voor het mooier maken van de mens. Het drankje met collageen erin is bijvoorbeeld een daverend succes. Zo succesvol zelfs, dat cosmeticabedrijven hebben besloten om dit voedsel ook naar Europa te brengen. In de toekomst zullen we collageen dus niet meer uit sinaasappels of crèmes hoeven te halen, maar kunnen we het zo uit de koelkast pakken.

Of we ons nu rimpelvrij smeren, eten of drinken, één ding is zeker: een jonge huid is leuk, maar dan moet je wel oud wórden. En wanneer je genoeg fruit, aardappels, vis en groenten eet, houd je jezelf gezond en met wat geluk ook een beetje rimpelvrij...