Hotstones op zijn Da Finchi's

Lichaam door Redactie Ze.nl

Via een steile trap, die je naar de bovenverdieping van de sportschool Villa Sportiva aan de Zeeweg van IJmuiden leidt, stap je in de wereld die Da Finchi Massages heet. Een sterke, maar zeker niet onaangename, geur vult de ruimte en Mike Finch, masseur en eigenaar van de massage staat me al op te wachten. Ik krijg een stevige handdruk van deze boomlange man en hij steekt meteen van wal. Het is duidelijk, ik zit hier tegenover een gepassioneerd mens.

Mike Finch is al twintig jaar masseur. Hij begon in de sport en kreeg daar voornamelijk stevige, gespierde kerels onderhanden. 'Functionele massages waren dat: blessures verhelpen of juist voorkomen en spieren losmaken. Maar je staat er versteld van wat er nog meer loskomt als je iemand aanraakt. Je krijgt dan ineens de meest persoonlijke verhalen te horen, van mensen waarvan je het helemaal niet verwacht. Toen ik later ook vrouwen ging behandelen, ging er helemaal een wereld voor me open. Vrouwen zijn zoveel zachter en makkelijker te benaderen. De huid is veel gevoeliger en met minder kracht heb ik al veel resultaat. Mannen willen voornamelijk hard aangepakt worden. Door mijn ervaring in de sport weet ik precies wat er zich onder de huid afspeelt. Welke spieren, pezen en botten zitten waar en hoe gedragen die zich. Toen ik met vrouwen ging werken, kwam daar de gevoelskant bij. Ik heb daarin geen opleiding of iets, maar gewoon 20 jaar praktijk- en een hele berg levenservaring! Luisteren is ook een vak.'

Afbeelding verwijderd door redactie Afbeelding verwijderd door redactie

Ondertussen heeft Mike me de kleedkamer gewezen en ik mag mij tot op mijn onderbroek uitkleden. Opvallend is zijn discrete houding. Hij wekt geen moment het idee dat hij meer dan professioneel geïnteresseerd is in mijn vrijwel naakte lichaam. Dan begint het echte werk. Mike rommelt wat in de hoek van de behandelkamer en ik word door een rustgevend muziekje helemaal in een ontspannen stemming gebracht. 'Je krijgt van mij een hotstonemassage,' zegt hij. 'Dat is een massage met warme basaltstenen. Die komen uit een verwarmd waterbad en hebben een temperatuur van ca. 45 graden. Basalt is een hard en ijzerhoudend, vulkanisch gesteente met een hoge dichtheid. De stenen houden daardoor de warmte goed vast. De in mijn praktijk gebruikte stenen zijn afkomstig uit de zee rond Hawaï. Eb en vloed hebben er voor gezorgd dat de stenen glad, rond en wat plat geworden zijn en dus prima bij het lichaam passen.'

Hij legt de warme stenen op mijn rug. Het lijkt alsof er hete ijzers tegen mijn huid worden gedrukt en ik schiet omhoog. 'Zozo, gevoelig tiepje!' constateert Mike en hij haalt de warme stenen meteen weg. Hij laat me ze aanraken met mijn handen en ik voel dat ze helemaal niet heet zijn. Integendeel, ze zijn lekker warm. Mike legt uit dat de stenen op gevoelige plekken heter of koeler kunnen aanvoelen. Dat is dan ook meteen een teken dat er daar een knoop zit of iets dergelijks. Hij gaat door met de behandeling.

Afbeelding verwijderd door redactie

'Ik begin met je benen,' legt Mike uit, dat doet hij trouwens bij elke stap die hij neemt. Zo sta je niet voor verrassingen. Hij smeert eerst mijn linkerbeen in met olie. Dan gebruikt hij opnieuw stenen en goochelt met zijn handen en de warme klompen. Ik voel me wegzakken in een heerlijke ontspannenheid, terwijl we gewoon doorkletsen. Zo wil ik wel vaker research doen!

Na mijn benen zijn mijn rug en armen aan de beurt. Hij verwent me ook nog even met een buikmassage. Oei, wat lekker. Mike sluit af met de klapper: 'Je bent helemaal nog niet ontspannen genoeg, er wordt teveel geklept! Nu doe je je ogen dicht en zeg je niets meer. Laat het maar over je heen komen.' De tijd verdwijnt als de scherpe geur van nog meer kruiden en olie mijn neus binnendringt. Mijn slapen, wangen en kaken worden diep gemasseerd en ik voel mijn frons verdwijnen. Na afloop geeft Mike me zelfs de waarschuwing mee: 'Je gezicht kan er anders uitzien hoor; je spieren zijn zo zacht nu dat je veel minder wallen of rimpeltjes zult hebben.' Hij heeft gelijk. Als ik in de kleedkamer in de spiegel kijk, staart een ontspannen, maar niet slaperig, persoon me aan. Mijn ogen liggen niet meer zo diep en ik voel me geaard. En glibberig van de olie. 'Met vitamine E,' verzekert Mike me. 'Da's goed voor je!' Ik kan dat alleen maar beamen. Die trip naar IJmuiden was zeker goed voor me! Meer! Meer! Meer!

Ook zin in een Da Finchi Massage? Kijk voor meer informatie op www.dafinchi.nl. In de maand maart heeft Mike een leuke aanbieding. Je krijgt dan 20% korting op een rug/gezichtsmassage van een half uur. Normale prijs ? 25,00, nu ? 20,00.