Dag vet, hallo Ivan !

Lichaam door Redactie Ze.nl
Het gezonde afvalboek, gids voor een gezonder leven

is geschreven door arts en hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur aan de Vrije Universiteit van Amsterdam: Ivan Wolffers. Na het lezen van de achterflap, is al duidelijk dat het hier niet gaat om een boekje met een stappenplan en weekmenu's: dit is een serieuze klacht tegen de consumptiemaatschappij en het eeuwige jojo-effect.

Honderden onderzoeken en feiten over overgewicht, eveneens de gevaarlijke vorm obesitas, worden uitvoerig belicht. Zo uitvoerig zelfs, dat ik na ongeveer honderd bladzijden flink ben ingelezen op dit gebied en de bijbehorende terminologie. Dat is een prettige bijkomstigheid, maar ik wil gezond en verantwoord afvallen! Waarschijnlijk is het de bedoeling dat de lezer gemotiveerd, en met voldoende achtergrondinformatie zijn levensstijl gaat veranderen. Een goede insteek, maar alleen geschikt voor de lezer die enig plezier beleeft aan onderzoeksresultaten en biologie.

Dit boek schept echter wel hoge verwachtingen voor de rest van het boek. Van iemand die zo gespecialiseerd is in dit onderwerp, verwacht ik vernieuwende inzichten en methodes om mijn 'suikerverslaving' aan te pakken.

Hoewel het een interessant boek is - en zeker aanzet tot nadenken over je eigen voedingspatroon en levensstijl - blijf ik wat teleurgesteld achter. Geen nieuwe of makkelijk te volgen methodes, maar gewoon de oeroude lessen van mijn moeder: Broccoli is supergezond, net als alle andere groenten, fruit en voldoende beweging. Fastfood is slecht, goed kauwen essentieel, en je moet goed op de verpakkingen lezen wat de voedingswaarden en toevoegingen zijn. Vezels zijn uiterst noodzakelijk voor je darmen, en geraffineerde suikers zijn niet lekker voor je bloedsuikerspiegel.

Uiteindelijk zul je toch zelf alle verleiding moeten weerstaan, gezonde keuzes maken en wat meer gaan bewegen. De harde waarheid: wondermethodes bestaan niet, wel gezond verstand en zelfdiscipline. Achterin het boek bevinden zich dan toch wat gezonde recepten, en een heel handig trefwoordenregister. Zonder Het gezonde afvalboek tekort te doen - ik denk dat veel mensen het alleen al zouden moeten lezen vanwege alle informatie over voeding en consumeren - is het toch zeker geen boek dat ik zal gebruiken om af te vallen. Dan toch maar weer back to Bakker en daarna de gezonde leefstijl van Ivan Wolffers om gezond en slank stokoud te worden.

Afbeelding verwijderd door redactie

Gezonde afvalboek
Ivan Wolffers
272 bladzijden
Nieuw Amsterdam Uitgevers
ISBN: 9789046805060