Boek: Mooi zijn en mooi blijven

Lichaam door Redactie Ze.nl

De schoonheidsindustrie wijst je eerst op (sluimerende) onzekerheden over je uiterlijk en splitst je vervolgens het middel in de maag dat het (vermeende) probleem voorgoed zal oplossen. Dat schrijft Monique Lindeboom in de inleiding van haar beautybijbel Mooi zijn en mooi blijven. Het is een boodschap die je niet zou verwachten in een naslagwerk dat vrouwen helpt om alles te weten te komen over schoonheid. Maar Lindeboom, oprichtster van beautyjournaal.nl en succesvol beautyjournaliste, schuwt een kritische toon niet. Haar boek biedt een handreiking om de beste keuzes te maken als je meer uit schoonheid wilt halen. En daarbij kan een kritische visie kennelijk geen kwaad.

Lindeboom geeft een praktisch overzicht van de vele onderwerpen waarmee - met name ouder wordende - vrouwen zich bezig zouden moeten houden als ze er goed uit willen zien. Van vergrote poriën tot couperose, spataderen en overbeharing en van grijs haar tot plooirokjes rond de lippen. Schoonheid komt duidelijk niet vanzelf! Lindeboom geeft uitleg over de oorzaken van veroudering, de effectiviteit van behandelmethoden en geeft tips om zelf of met behulp van experts, zoals huidartsen en schoonheidsspecialisten, actie te ondernemen.

Opvallend is dat Mooi zijn en mooi blijven niet alleen aandacht besteedt aan huidverzorging, haarverzorging, make-up en plastische chirurgie, maar ook aan mode, parfum, sport en voeding. Want volgens Lindeboom vereist schoonheid een investering in jezelf op zowel geestelijk als lichamelijk vlak. En ze benadrukt daarbij dat het ook léuk is om met je uiterlijk bezig te zijn. Zolang het geen obsessie is, werkt aandacht hebben voor jezelf ontspannend, geeft het je zelfvertrouwen en levert het positieve reacties op die je eigenwaarde verder versterken.

Enkele tips uit Mooi zijn en mooi blijven:

  • Lichaamsbeweging is niet alleen essentieel voor een elegante houding maar ook voor een mooie uitstraling. Bij sporten komen namelijk endorfinen vrij die een positieve uitwerking hebben op de gezondheid van je organen, inclusief je huid.
  • Detoxen is overbodig als je een normaal leefpatroon hebt. Ontslakken kan wel een tijdelijk effect sorteren, maar de werkelijke oplossing ligt in een gezonde levenswijze. Dus luister naar je lichaam (want dat weet heel goed wat gezond is) en leer grenzen trekken.
  • Een pony in je gezicht doet je al snel vijf jaar jonger ogen en verdoezelt onregelmatigheden in de huid. Zorg wel voor een speelse beweging in het haar, want een stijve coupe maakt juist oud.
  • Een nude look is leuk als je twintig bent, maar doet iedereen boven de 45 er ouder en fletser uit zien.
Mooi zijn en mooi blijven
Mooi zijn en mooi blijven
A. Hoogeveen & M. Lindeboom