Annemarie (46) heeft maat 58 en is trots op haar lichaam: 'Mensen verwachten vaak een zielig verhaal'

Lichaam door Julia

Blogger Annemarie heeft al haar hele leven lang ‘een maatje meer’. Medelijden of ongevraagde dieetadviezen hoeft ze niet, want ze zit lekker in haar vel en dat wil ze ook laten zien aan de wereld. Op haar blog en Instagram toont ze haar lichaam in alle glorie en ze is niet bang voor kritiek. "Een lijf is een lijf en elk lijf mag er zijn". 

Lees ook: Chloe (58) droomt van een leven in een rolstoel: 'Ik wil dat mijn benen verlamd raken'

Positief zelfbeeld

"Ik word regelmatig benaderd door tijdschriften en ze verwachten allemaal dat ik een negatief verhaal heb, maar dat is dus niet zo. Ik heb mezelf nooit anders dan anderen gevoeld. Pas toen ik werd benaderd als ‘plus size’ model, besefte ik dat ik gezien werd als plus sizer. Ik had daar eerder zelf nooit op die manier over nagedacht. Ik ben altijd al heel positief geweest, ik dacht altijd: leven en laten leven."

Geen zielige verhalen

"Vorig jaar ben ik gevraagd voor een tv-programma en dat leek me natuurlijk hartstikke leuk. Ik mocht daar mijn verhaal doen, maar uiteindelijk bleek dat mijn verhaal te positief was. Ik vroeg me toen af: hoezo mogen er alleen zielige verhalen van ‘dikke’ mensen op tv? Het is heus niet alleen maar kommer en kwel en zeker niet voor iedereen. Er moet eens opgehouden worden met stigmatiseren en mensen in hokjes stoppen. Ik vind het bijvoorbeeld dan ook raar dat mensen met een grotere maat moeten winkelen in een aparte winkel of op een aparte grote maten modeafdeling."

Bloggen

"Ik twijfelde eerst om te gaan bloggen. Ik voelde me er ook een beetje te oud voor maar om me heen hoorde ik steeds vaker dat mensen mijn verhaal toch wilde horen. Dus ben ik er toch mee begonnen. Eén ding wist ik zeker en dat was dat ik juist anderen wilde inspireren met mijn positiviteit en zelfvertrouwen."

Negatieve reacties

"Mijn volgers reageren erg positief en laten altijd leuke reacties achter op mijn blog Grand Diva Magazine. Naast fashionfoto’s plaats ik soms ook foto’s van mijzelf in een badpak of bikini. Ik ben niet bang om mezelf bloot te laten zien, want een lijf is een lijf en elk lijf mag er zijn. Ook op deze foto’s krijg ik veel positieve reacties, maar uiteraard zijn er ook mensen die hier negatief op reageren. Voor mij bewijzen deze mensen alleen maar dat ze kortzichtig zijn wanneer ze een ander niet kunnen accepteren zoals hij of zij is."

Lees ook: Wijkverpleegkundige Judith (39) kreeg MS: ‘Ineens was ik de patiënt’

Reacties op straat

"Soms zeggen onbekenden op straat ‘maar fijn dat jij zo blij bent’. 'Maar'? Waarom zou ik niet blij en gelukkig kunnen zijn? Ik waardeer complimentjes natuurlijk heel erg, alleen proberen mensen soms nog iets negatiefs eraan toe te voegen door mijn gewicht. Ik stap ook niet op iemand af met ‘Wat goed dat jij jezelf verzorgt’."

Altijd vol gebleven

"Ik eet bewust, biologisch en ik leer mijn kind natuurlijk ook om gezond te eten. Daarom is het moeilijk voor sommige mensen om te begrijpen dat ik dik ben. Ik ben als dikke baby geboren en gedurende mijn leven vol gebleven. Een diëtiste vertelde mij ooit dat ik als een zuinig rijdende auto ben die zeer weinig verbruikt op lange afstanden. Ik zou per dag ruim twee uur moeten sporten en heel weinig moeten eten om het slanke ideaalbeeld te kunnen bereiken. Dit zou mijn hele leven een strijd blijven en dat heb ik er niet voor over. Ook al wordt obesitas gezien als een ziekte, ik voel mij goed zoals ik nu ben en gelukkiger dan wanneer ik altijd zal moeten strijden tegen mijn overgewicht.

Niet alleen maar dikke mensen

"Ik ben zeker een voorstander van de body positivity trend op Instagram! Ik doe er zelf ook aan mee, want diversiteit is belangrijk. Van mij hoeven we niet opeens overal dikke mensen in een blad te zien, maar alles mag wel wat minder eenzijdig. Ik wil het dik zijn niet promoten, zeker niet, ik probeer juist te laten zien dat iedereen er mag zijn."

Shoot the Diva day

"Soms zeggen vrouwen tegen me 'ik wil net als jij op de foto staan', mijn reactie is dan gelijk 'nou, dan doen we dat toch?'. Daarom organiseer ik de ‘Shoot the Diva day’ in samenwerking met twee andere blogsters, Nicole Koning en Iris Nieuwenhuis. We geven vrouwen een mooie natuurlijke make-uplook en maken professionele foto’s van ze. Vaak zien ze aan de hand van deze foto’s pas voor het eerst hoe mooi ze eigenlijk zijn. En dat is prachtig om te zien en mee te maken."

Advies

"Mijn advies voor andere 'plus size' vrouwen is: luister allemaal wat minder naar de mening van anderen en luister wat meer naar jezelf. Je mag zijn wie je bent en wees trots op jezelf.”

Lees ook: Happy shopping met de Happy Size kortingscode

Beeld: Milton Franklin Goephoop