Justine Pelmelay: 'Soul is mijn hele leven al van belang'

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Natuurlijk kan Justine Pelmelay (1958) zich de grote hits van The Supremes, The Temptations en The Four Tops nog helder uit haar eigen jeugd herinneren. "Mijn ouders waren weg van die muziek en mijn grote broers ook. Dus ik heb die tijd heel bewust meegemaakt. Er werd thuis op gedanst, mijn moeder naaide zelf de kleren die erbij hoorden. Die jurken, de broeken met smalle pijpen." Maar het is meer dan een bepaald geluid en een in het geheugen gegrifte mode voor haar. "Het was ook de periode van Martin Luther King, het zoeken naar saamhorigheid tussen blank en zwart. Dat leefde bij ons thuis toch sterk. Mijn moeder komt van Java en mijn vader van de Molukken. De Indische cultuur, de normen en waarden namen ze met zich mee hierheen. Maar zij hebben er halverwege de jaren vijftig heel bewust voor gekozen om in Leiden in een blanke buurt te gaan wonen, hadden ook blanke Hollandse vrienden. En dat was in die tijd toch een beetje aftasten, heel anders dan nu. Met die Motownsound zag je ineens hoe blanken de negroïde muziek gingen waarderen. Dat was echt een doorbraak. Twee culturen die bij elkaar kwamen, die verandering. Ik vind het een heel mooie periode."

Met veel plezier doet ze in de internationale show The Soul of Motown dan ook nummers van onder andere The Supremes, The Three Degrees en van Martha and The Vandellas. Want in deze swingende show staan de artiesten van het legendarische Motown Records centraal. Motown, oorspronkelijk Tamla Records ? ook wel Tamla Motown, is de naam van een platenmaatschappij die begin 1959 in Detroit werd opgericht door Berry Gordy. Motown is een afkorting van Motor Town, een bijnaam voor de autoproducerende stad Detroit. R & B, pop en soulmuziek waren de genres waaraan Motown een heel eigen geluid gaf dat al snel wereldwijd furore maakte.

Swinging Soul Machine

Dat bijzondere geluid op Nederlandse podia laten klinken, is bepaald niet nieuw voor Justine Pelmelay. Tijdens haar recente avontuur met de Dutch Diva?s deed ze nog hits uit de Motown-tijd. En ooit zong Justine in Pasadena Soul Society en later in The Swinging Soul Machine. "Dus Soul is mijn hele leven al van belang. Met The Swinging Soul Machine hebben we zelfs artiesten als Percey Slegde, The Supremes en The Three Degrees begeleid. Dit is helemaal mijn muziek. Ik kan dat lieve, beetje romantische, geluid doen, maar ook het rauwe. Het is precies wat binnen mijn bereik ligt."
Ook in haar eigen programma deed ze trouwens al een medley met klassiekers van onder andere The Three Degrees, The Temptations en van Marvin Gaye. "Als je dan een nummer als My Guy van The Supremes zingt, zie je soms zo'n stel elkaar verliefd aankijken, met hun gedachten helemaal terug in hun tienertijd. Heerlijk is dat. Het leuke van The Soul of Motown is dat we ook de kleding uit die tijd dragen, het haar, de make-up. Er zijn dansers bij, een live orkest. Dus je gaat echt helemaal terug in de tijd. Dat vind ik echt top."
Bang dat het daarmee een sentimental journey voor oude knarren wordt, is Justine niet. "Welnee, alles komt terug. Natuurlijk voelen vijftigers en zestigers zich hier heel lekker, vertrouwd en veilig bij. Het is puur sentiment. Maar mijn tweeling van 14 jaar oud vindt deze muziek ook top. Zetten het op hun iPod. En of je nu naar Shakira luistert of naar Prince of Justin Timberlake, ze hebben er allemaal wel een paar maten in zitten die met Motown te maken hebben. Byoncé - toch echt iemand van de jeugd - zit nu in de muziekfilm Dreamgirls, dat gaat over The Supremes, over Motown dus. Ik ben ook zo blij dat mijn kinderen hiervan houden. Dit is een heel mooi stuk muziekgeschiedenis."

Songfestival

Justine heeft het thuis met het gezin ook nadrukkelijk over het belang van deze show gehad: de komende drie maanden dat The Soul of Motown door Nederland raast, is ze immers veel op weg. "Het loopt storm, avond aan avond is het uitverkocht. Overal worden extra matinees ingelast. Als je ziet hoe dit aanslaat, dan verwacht ik zelfs dat het niet bij drie maanden blijft. Maar mijn kinderen komen ook regelmatig kijken. Dat vinden ze helemaal geen straf. En voor mijzelf is het echt fantastisch. Zingen is een verlengstuk van mij, dus ik word blij als ik iets kan doen wat helemaal bij me past. Dat ik aan het songfestival heb meegedaan was destijds hartstikke leuk, maar dit slaat echt alles. Ik wordt hier heel vrolijk van."

Afbeelding verwijderd door redactie

'The Soul of Motown' is vanaf 27 februari t/m 2 april te zien en te horen in verschillende steden waaronder op 18 maart in Stadsschouwburg Nijmegen om 20.15 uur. Kijk op www.thesoulofmotown.nl voor het volledige tourschema.