Frisse indiepop uit Zaandam

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Hoewel Rick de Gier met deze titel dicht bij zichzelf is gebleven, is het geen nostalgisch album geworden. Hindsight is een frisse indieplaat waarop typische singer-songwriterelementen worden afgewisseld met ongepolijste rock. Maar de 27-jarige De Gier, in het dagelijks leven freelance-journalist bij de VPRO en recensent bij het Nederlands Dagblad, maakt ook gebruik van poppy elektronica, op smaak gebracht met subtiele en persoonlijke teksten. Voor wie behoefte heeft aan referenties: Ponoka is geïnspireerd door bands als Lemonheads, Pavement, Sparklehorse en Eels.

Hindsight werd opgenomen in een studio in hartje Amsterdam. Een flinke stap vooruit na de krakkemikkige thuisopnames, waarop Rick de voorafgaande jaren in een klein kamertje in Zaandam had zitten zwoegen. Bij gebrek aan een band werd hij in de studio bijgestaan door Minco Eggersman op drums, René de Vries op allerhande instrumenten en zangeres Alice ten Brinke. Inmiddels is Ponoka wel degelijk een heuse band, bestaande uit zes bezielde muzikanten.

Het openingsnummer I have a hard time explaining myself is kort, nog geen twee minuten. Voor mij is het ook meer een intro op wat nog komen gaat, mede omdat het allemaal heel subtiel en rustig wordt gehouden. Daarna komt er al snel wat meer pit in de nummers en titeltrack Hindsight is lekker rustig. Op de plaat worden rustige en wat meer up-tempo nummers goed afgewisseld, waardoor het interessant is om te blijven luisteren wat er nu weer zal volgen. Persoonlijke favorieten zijn toch zeker See you around en Closer.

Hoewel ze het zelf niet noemen, doet de band me zo nu en dan toch wel aan bands als Johan en LPG denken. Dat verbaast me niet echt als je ziet dat platenlabel Volkoren ook bands als At The Close Of Every Day en 16 Horsepower (die inmiddels uit elkaar zijn) onder contract had of heeft staan. Ponoka zal echt zo'n band zijn die de één helemaal niets vindt, maar de ander zal veel bewondering hebben. In ieder geval is het zeker een band met veel potentie, die het nog best eens heel goed kan gaan doen in de nabije toekomst.

Afbeelding verwijderd door redactie

Ponoka
Hindsight
Label: Volkoren
Speelduur: 40 minuten
Adviesprijs: 16,50 euro