Robin Williams: Man of the Year

Vrije tijd door Redactie Ze.nl

Bij wijze van grap stelt talkshow host Tom Dobbs (Robin Williams) zich kandidaat bij de presidentsverkiezingen. Hij wil niet winnen, maar schopt graag heilige huisjes omver. Als blijkt dat de kijkers hem, zijn messcherpe observaties en pijnlijke eerlijkheid waarderen, stort hij zich vol in het avontuur. Hij heeft lak aan de pers en strooit kwistig met bekentenissen over seks, drugs & rock 'n roll. Niets kunnen ze tegen hem gebruiken. Ook het bedrijfsleven en de actiegroepen vangen bot bij Tom Dobbs. Hij heeft geen belangen en is dus niet om te kopen. De kijkcijfers gieren omhoog en tot Dobbs eigen verrassing, wordt hij bij de verkiezingen de grote winnaar. En dat was nou net niet de bedoeling!

Dat het echt niet de bedoeling was dat Dobbs zou winnen, weet alleen programmeur Eleanor Green (Laura Linney). Zij ontwierp de nieuwe verkiezingssoftware en ontdekt op de avond dat Dobbs winnaar wordt, dat er een fout in zit. Als ze dit aan haar meerderen meldt, gaat het mis. Hun miljoenen staan op het spel en het feit dat de verkiezing van Dobbs 'oneerlijk' is, kan hen niets schelen. Eleanor wordt opgejaagd en zoekt haar weg naar de nieuwe president. Zal hij zijn nieuwe comfortabele situatie willen inruilen voor zijn oude oppositieplek? Of is hij onbewust al te veel beïnvloed door het gif van de politiek?

Afbeelding verwijderd door redactie

Man Of The Year

is de tweede filmische aanklacht tegen het Amerikaanse politieke systeem die deze periode in de bioscopen te zien zal zijn. Waar Bobby de treurige geschiedenis afzet tegen het heden, is Man Of The Year een luchtig kijkje in de keuken. Williams is grappig als altijd en zijn teksten zijn buitengewoon scherp. De kijker vraagt zich meteen af hoe de zittende politici van dit moment zich zouden gedragen als ze een dergelijke wesp om zich heen hadden zoemen? De politiek zou verfrissend nieuw en interessant worden. Er is één minpuntje. Williams is gedurende de hele film té onschuldig. Hij worstelt geen moment met de grote worst die hem wordt voorgehouden en de rijkdom en macht die hem uit de oppositie trekt. De wetenschap dat hij niet écht door het volk tot president is gekozen, maar door een computerfout, laat slechts een fractie van innerlijke strijd zien. De situatie kan zo blijven als hij is, als hij niets zegt. Die twijfel is zo snel voorbij, dat je het einde van de film al van verre ziet aankomen.

Afbeelding verwijderd door redactie

Man Of The Year

is met veel plezier gemaakt. De interessante cast, waarin ook Jeff Goldblum en Christopher Walken van zich laten horen, levert een onderhoudende, leuke film af. The Man Of The Year is om te lachen, licht kritisch, een beetje spannend en ook een tikje romantisch. Maar van alles een beetje. Precies genoeg om het een luchtig toetje te laten zijn, dat zeker niet zwaar op de maag ligt. Maar ook zo luchtig dat je eigenlijk alweer snel vergeten bent.

Afbeelding verwijderd door redactie
Man Of The Year
Met o.a. Robin Williams, Laura Linney, Christopher Walken e.a.
Regisseur: Barry Levinson
Tijd: 115 minuten
Adviesleeftijd: nnb
Vanaf 25 januari in de bioscoop