It's your turn

De maatschappij door Ze.nl

"Onze hulp is daar hard nodig", weet de jongen die amper een paar weken terug is uit Senegal, waar hij als lid van de stichting It's your turn een aantal projecten in gang heeft gezet. "De bevolking in dit Afrikaanse land heeft het zwaar. De overheid heeft de visrechten aan grote landen als Amerika en Europa verkocht, waardoor de vissers hun bestaansmogelijkheden zijn kwijtgeraakt. In de hoop op een betere toekomst proberen velen van hen met kleine bootjes de Canarische eilanden te bereiken. Een levensgevaarlijke expeditie. Velen overleven de tocht niet en zij die het wel halen, worden teruggestuurd."

Om deze mensen een kans te geven op een goede toekomst in eigen land biedt It's your turn de lokale bevolking opleidingen aan en 'werkt men aan werk'. "We willen Kayar voorbereiden op toeristische bezoekers", aldus Mischa. "Senegal is een prachtig land dat zeker een bezoek waard is, maar voor het zover is moet er veel gebeuren. Er heerst veel armoede en de infrastructuur: watervoorzieningen, riolering, wegen, elektriciteit enzovoorts, is nog zeer beperkt. Dit moet absoluut verbeteren, anders wordt het nooit een geschikte vakantiebestemming. Bovendien hebben de meeste inwoners geen opleiding kunnen volgen en spreken ze de Engelse taal gebrekkig of niet."

Om te beginnen heeft It's your turn daarom een eenvoudig educatiecentrum in Kayar neergezet, waar computerles en Engels worden onderwezen door vrijwilligers van de stichting. Dit doen ze samen met mensen uit de omgeving van Kayar. Ook wordt de bevolking bekend gemaakt met hygiëne, veiligheid en de belangrijkste westerse normen en waarden. "Ons uiteindelijke doel is dat de inwoners van Kayar in de toekomst zelf het toerisme kunnen runnen en financieel onafhankelijk zijn", meent Mischa, die gedurende zijn verblijf in Senegal het nuttige met het aangename heeft verenigd door de jeugd surflessen te geven. "Daar kunnen ze mettertijd profijt van hebben als de toeristen komen."

Wie mee wil doen, of meer informatie wil hebben over de stichting kan terecht op www.itsyourturn.eu