Shit! Is er straks geen koffie meer?!

De maatschappij door Anniek
Functioneer jij 's ochtends niet voordat je een mok koffie naar binnen hebt gegoten? Dan moet je nu vooral proberen om rustig te blijven, want we hebben wereldschokkend, ademstokkend nieuws: koffie dreigt voorgoed te verdwijnen!
 
Wij moesten ook even een paar keer slikken toen we het hoorden, want dit is toch een ramp? Stel je eens voor dat koffie echt voor altijd zou verdwijnen. De gevolgen zouden niet te overzien zijn. Mensen zouden constant chagrijnig en werkloos zijn, want wie functioneert er nou zonder een paar slokken koffie? De beurzen zouden instorten en de hele wereld zou uiteindelijk vergaan... Overdreven? Écht niet!
 
 

 

Schaarser
Maar laten we eerst even naar de feiten kijken voordat we allemaal doordraaien, oké? Experts denken dat koffie over drie jaar verdwenen zal zijn, omdat er steeds meer vraag komt naar bonen van goede kwaliteit. En laten goede bonen nou net schaarser worden. Over goedkope koffie uit een automaat op het station hoef je je dus geen zorgen te maken, want dat zal wel blijven bestaan. Maar je gaat toch liever voor een bakje pleur van Starbucks dan voor vieze, waterige slobber?
 
Maar is dan een oplossing niet dat minder mensen het goedje gaan drinken? Nee, helaas niet. Er zijn juist méér koffiedrinkers gekomen, mede mogelijk gemaakt door alle fancy koffiezetapparaten die je tegenwoordig kunt kopen en waarmee je thuis onmogelijk lekkere koffie kunt zetten. Voor veel apparaten heb je echter ook bonen nodig en dan grijp je natuurlijk weer naar goede kwaliteit. Maar omdat de bonen worden verbouwd door boeren op kleine boerderijtjes kunnen ze de vraag niet bijhouden en lopen we nu het risico dat we over drie jaar droogstaan.
 
 

 

Goedkoop
Volgens Jeffrey Young, directeur van marktanalist Allegra Group, is het probleem vooral dat koffie zo goedkoop is. "De kosten van het produceren zijn te hoog om er zo weinig voor te betalen", aldus Jeffrey. Hij pleit er dan ook voor om koffie duurder te maken, zodat er minder snel een tekort zal ontstaan. Wij vragen ons af of hij ooit bij Starbucks is geweest, waar je meer dan vier euro betaalt voor een grote cappuccino...
 
Betekent dit bericht het einde van de wereld voor jou?