Je bent harteloos als je je berichtjes eindigt met een...

De maatschappij door Anniek

Krijg jij de kriebels van mensen die niet normaal Nederlands schrijven en eindig jij zelfs je digitale berichtjes netjes met een punt? Je denkt misschien goed bezig te zijn, maar nee. Je bent harteloos. Echt waar, het is bewezen.
 
Schrijf jij altijd netjes ABN, met hoofdletters, komma's en punten aan het einde van je zin? Met het laatste moet je maar heel rap ophouden, want mensen die hun berichtjes eindigen met een punt, worden als minder oprecht beschouwd. Heus waar, we verzinnen het niet. 


 
Oprecht
Onderzoekers van een Amerikaanse universiteit vroegen zich af of de aspecten van verbale communicatie in berichtvorm konden worden uitgedrukt. Denk bijvoorbeeld aan de toon die je aanslaat als je tegen iemand praat. Ze vroegen 126 studenten om smsjes en handgeschreven briefjes waarop een uitnodiging en een antwoord stonden geschreven te analyseren. 
 
Wat bleek? Als er achter het antwoord een punt stond, werd het antwoord als minder oprecht beschouwd dan als er geen punt achterstond. Dit was echter alleen het geval bij de smsjes. Bij de handgeschreven briefjes werden de punten niet als storend ervaren, wat misschien komt omdat digitale berichtjes sowieso steeds minder vaak met punten worden afgesloten. 


 
Uitroepteken
Het komt er dus op neer dat de punt in sms-berichten een eigen leven is gaan leiden. Het wordt niet langer gezien als de correcte manier om je zin af te sluiten, maar eerder als een soort oorlogsverklaring. Schrijf je met een punt, dan ben je harteloos. Gebruik je echter een uitroepteken, dan word je als oprechter beschouwd dan wanneer je geen leesteken gebruikt. Wij volgen het ook niet helemaal meer, maar het komt er dus op neer dat je of géén punt of een uitroepteken moet gebruiken. Ofzo. 
 
Eindig jij je appjes en smsjes met een leesteken?