13 feitjes die je nog niet wist over de Amish

De maatschappij door Michelle Bakker
1 van 4

Je hebt ze ongetwijfeld weleens op tv gezien: de Amish. Deze opvallende en zwaar gelovige gemeenschap is te vinden in bepaalde delen van Amerika en Canada. De Amish staan bekend om hun sobere manier van leven waarbij men bijna volledig zelfvoorzienend is wat betreft voeding en alledaagse benodigdheden. Mede hierdoor worden ze regelmatig op de hak genomen in de Westerse cultuur. Toch weten we over het algemeen vrij weinig over de Amish en daarom: 13 interessante feitjes. 

1. De Amish mogen daten

Velen denken dat jonge Amish-gelovigen aan elkaar uitgehuwelijkt worden, maar niets is minder waar. Velen gaan op date, en als het klikt, dan volgt er snel een huwelijk. Een date bestaat voor de Amish zo’n beetje alleen uit een ritje in paard en wagen of samen warme chocolademelk drinken. Ze mogen zelfs naast elkaar in bed liggen, maar daar zijn wel een aantal regels aan verbonden. Zo moeten ze al hun kleren aanhouden, er moet een houten wand tussen de twee en moet de hele avond met elkaar gepraat worden. Wanneer de twee lovebirds elkaar écht leuk vinden volgt er al snel een bruiloft, maar deze moet wel eerst goedgekeurd worden door de Amish kerk. 

2. De Amish komen uit Europa

De Amish bestaat al sinds de zestiende eeuw, toen dit geloof werd opgericht door Jakob Amman. Van origine komt de Amish uit Zwitserland, maar door onder andere vervolging is de Amish-bevolking in de 18e eeuw naar Noord-Amerika gevlucht.

3. Hun bruiloften zijn bijzonder... saai

De meeste Amish trouwerijen zijn aan het einde van de herfst en duren een paar uur. Jezelf mooi maken voor de mooiste dag uit je leven? Dacht het niet: de bruid draagt een simpele, lichtblauwe jurk, make-up is niet toegestaan en ook een ring is veel te fancy voor de Amish. Zelfs bloemen zijn te chic, dus maken zij gebruik van… selderij. Na de bruiloft volgt de receptie. Maar echt feestelijk zal het nooit worden: er mag geen muziek gedraaid worden en dansen is niet toegestaan. Na deze avond mogen de newlyweds voor het eerst seks hebben met elkaar. Een wilde nacht zal het echter niet worden, want het verse koppel moet hun nacht doorbrengen bij de ouders van de bruid.