Anorexia in de tweede kamer

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Scarlet, zelf ervaringsdeskundige op het gebied van eetstoornissen, heeft half april 2008 een website opgezet waarmee zij in het bijzonder strijdt voor een verbod op de pro-ana sites: websites waarop anorexia wordt gepromote als positieve levensstijl.

Haar site heeft nu ruim 28.000 leden en is genomineerd door Stichting Anorexia en Boulimia voor de beste website van het jaar. Niet alleen ontvangt zij via haar site wekelijks hulpvragen van meiden met eetproblemen, ook de bedankjes van 'pro-ana meisjes' die door de site zijn gaan inzien dat pro-ana niet de juiste weg is, stromen binnen.


Recent Amerikaans onderzoek (Optenet, 2008) toont aan dat het aantal pro-ana websites in 1 jaar met 475% is gegroeid. Dit in combinatie met het toenemende aantal reclames gericht op afslanken en het Internationale beeld van schoonheid dat onder andere werd getoond door de winnares van de Elite Model Look 2008, maakt deze petitie van wezenlijk belang.

Naast de petitie zal een bijzonder boekwerk worden aangeboden, met informatie, ervaringsverhalen en meningen vanuit alle perspectieven van de samenleving. Het boekwerk, samengesteld en geschreven door Scarlet zelf, sluit af met een aantal goed overdachte, bruikbare adviezen.

Wat de reactie van de Tweede Kamer op dit alles zal zijn, is nog onzeker. Wat wel zeker is: pro-ana, mode en media een halt toeroepen in de aanzet tot extreme vermagering is broodnodig! “We are Hungry for change” aldus Scarlet.