De meest gemaakte taalfouten

De maatschappij door Esther
"Hun zijn groter als mij en daar irriteer ik me aan." Gaan jouw haren overeind staan van afgrijzen bij het lezen van deze zin? Dan is dit artikel voor jou! De meest gemaakte taalfouten en uitleg over hoe het dan wel moet.

Hun of zij?

Niet: Hun hebben dat gedaan.
Wel: Zij hebben dat gedaan.


Dit is misschien wel één van de ergste taalfouten. Zodra deze zin uitgesproken wordt in mijn gezelschap, vertrekt mijn gezicht en moet ik me inhouden niet hardop te gaan verbeteren.

Wanneer gebruik je 'hun'?
Wil je een bezit aanduiden? Dan gebruik je 'hun'. Bijvoorbeeld: 'hun huis staat te koop' of 'het is hun auto'.

Wanneer gebruik je 'zij'?
Wanneer je meerdere personen wil aanduiden. Bijvoorbeeld: 'zij hebben hun huis te koop gezet' of 'zij zijn erg blij met hun nieuwe auto'.

Hun of hen?

Niet: ?Ik vind hun geen leuke mensen.?
Wel: ?Ik vind hen geen leuke mensen.?


Alweer een voorbeeld met 'hun'! Dit kleine woordje brengt een hoop mensen taaltechnisch in de problemen. Niet alleen hun/zij wordt vaak verkeerd gedaan, maar ook hun/hen.

Wanneer gebruik je 'hun'?
Hier geldt eigenlijk precies hetzelfde als hierboven beschreven: wanneer je een bezit wilt aanduiden. Bijvoorbeeld: 'hun huis staat te koop' of 'het is hun auto'.

Wanneer gebruik je 'hen'?
'Hen' wordt gebruikt na een voorzetsel of een lijdend voorwerp. Bijvoorbeeld: 'ik geef hen de chips' of 'ik zeg hen gedag'. Vind je dit te lastig? Er is een gemakkelijk trucje waardoor je het hun/hen -probleem kunt ontwijken: gebruik het woord 'ze'. Dan wordt het: 'ik geef ze de chips' of 'ik zeg ze gedag'. Easy!



Als of dan?

Niet: ?Hij verdient meer als ik.?
Wel: ?Hij verdient meer dan ik.?


Ook deze drieletterwoorden verdienen een plaatsje in deze lijst omdat ze nogal eens met elkaar verwisseld worden. De regels ervoor zijn vrij simpel, je moet ze alleen juist weten toe te passen. Lees maar mee:

Wanneer gebruik je ?dan??
Bij een vergrotende trap. Dit klinkt misschien nog een beetje vaag, maar in feite komt het hier op neer: als je een verschil tussen iets benoemd (hij is groter dan, kleiner dan, mooier dan, anders dan, etc.) gebruik je ?dan?.

Wanneer gebruik je ?als??
?Als? gebruik je in precies de tegenovergestelde manier. Waar je ?dan? gebruikt om een verschil te benoemen, gebruik je ?als? om een gelijkenis te benoemen. Bijvoorbeeld: even groot als, even klein als, hetzelfde als - ga zo maar door!

Irriteren of ergeren?

Niet: ?Ik irriteer me aan haar?
Wel: ?Zij irriteert me.?


Hoewel de betekenis van ?ergeren? en ?irriteren? dicht bij elkaar liggen, gebruik je ze anders. Dit is er misschien een voor de taalpuristen onder ons, maar ik kon het niet laten hem erbij te zetten. Juist doordat de betekenissen op elkaar lijken, worden deze twee woorden door elkaar gegooid.

De regels zijn als volgt:

-    Je ergert je aan iets;
-    Iets irriteert je.

Je ergens aan irriteren is dus niet juist. Je ergens aan ergeren wel!

Welke taalfouten maak jij vaak? Heb jij moeite met taal of juist helemaal niet?