Voedselbank wordt overspoeld met giften

De maatschappij door Redactie Ze.nl

De Stichting Voedselbank Nederland wordt momenteel overspoeld met onverwachte giften. Dat kan voedsel zijn, zoals 150.000 eieren van de Nederlandse pluimveehouders.
Maar de centrale mag de komende dagen ook onder meer 15.000 tandenborstels, 4000 fietstassen, 15.000 kerstpakketten van het blad Linda en 10.000 edities van de bijbelglossy Hemel gaan uitdelen.
Dat heeft een zegsman van de stichting woensdag gemeld. ''De reacties zijn hartverwarmend'', aldus de woordvoerder. ''Enerzijds willen mensen in de decembermaand graag goed doen.''


Maar anderzijds merkt de organisatie ook een enorme groei aan aandacht door het televisieprogramma waarin René Froger en zijn gezin rond moeten komen van een bijstandsuitkering.
''Het taboe op de voedselbank begint te verdwijnen.'' De stichting meldde vorige week al dat het televisieprogramma ook heeft geleid tot een grotere toeloop op de voedselbanken.
Doelstelling
De extra giften vallen een beetje buiten de doelstelling van de voedselbanken, erkent de zegsman. ''Maar het is heel fijn dat we in deze feestmaand iets extra's kunnen betekenen voor de mensen die bij ons aankloppen'', voegt hij daar meteen aan toe.
''En om te merken dat de economische crisis geen invloed heeft op het kerstgevoel van de Nederlanders.''
Pakketten
De stichting telt een netwerk van tachtig voedselbanken. De banken stellen de pakketten beschikbaar aan mensen die heel weinig van hun besteedbaar inkomen overhouden voor voeding en kleding.