Meisje uit India op 8-jarige leeftijd gescheiden

De maatschappij door Kristie
Je bent vier jaar oud en wordt uitgehuwelijkt aan een 10-jarige jongen. Kun jij het je voorstellen? Het overkwam de inmiddels 8-jarige Indiase Fatima Mangre. Gelukkig heeft haar vader nu ingezien dat het huwelijk te overhaast was.

Op 4-jarige leeftijd trouwde Fatima, wonend in de deelstaat Uttar Pradesh, met de toen 10-jarige Arjun Bakridi. Toen haar 14-jarige echtgenoot zijn bruid deze week kwam ophalen, leek Fatima’s vader zich toch bedacht te hebben en hij heeft zich gerealiseerd dat hij uithuwelijken van zijn 4-jarige dochter een overhaaste beslissing was. Hij weigerde toen om Fatima mee te geven aan haar echtgenoot en dit is uitgelopen op een scheiding. “Ze verdienen een onbezorgde kindertijd en het is mijn taak daarvoor te zorgen”, aldus Angil Mangre, de vader van Fatima. Hij wil zijn dochter nu pas laten gaan als ze 18 jaar is…


Sociale druk

De echtscheiding ging niet probleemloos en de vader van de bruidegom kon de plotselinge wijziging van het huwelijk niet accepteren. Er kwam dus een flinke discussie. Ondertussen is de Indiase overheid bezig met een onderzoek naar beide families. De officiële, minimumleeftijd om te mogen trouwen ligt in de staat namelijk op 18 jaar. De National Commission for Women noemt deze gebeurtenis ‘ongevoelig en controversieel’ en eist meer details rondom het trouwen en de scheiding, zodat ze in actie kunnen komen tegen de ouders van Fatima en de ouders van Arjun. Fatima’s vader schrijft als reactie: “Ik heb mijn fout toegegeven, de sociale druk ligt in ons dorp erg hoog. Het huwelijk is nietig verklaard en nu wil ik deze fout graag rechtzetten. Ik wil mijn dochter een goede jeugd geven en ik doe alles om haar te beschermen.”

Hoge cijfers voor kinderhuwelijken

En hoewel de minimumleeftijd om te trouwen in de staat Uttar Pradesh 18 jaar is, heeft de staat helaas een van de hoogste cijfers voor kinderhuwelijken. Met name het district waar Fatima woont scoort heel hoog. Hier wordt zo’n 32,9% van de meisjes voor hun 18e verjaardag uitgehuwelijkt, volgens Unicef. Het gemiddelde in heel India is ook shockerend hoog, namelijk 22,1% van de meisjes wordt voor hun 18e jaar uitgehuwelijkt... Met deze scheiding is Fatima het jongste meisje ooit in India dat gescheiden is, aldus Daily Mail.

Wil jij de strijd tegen kindhuwelijken steunen? Kijk dan op de actiepagina van Unicef of Plan Nederland om te kijken wat jij kunt doen.

Wat vind jij, is het gedrag van Fatima's vader te rechtvaardigen of is deze actie hem nooit meer te vergeven?