Het schokkende verhaal van Mandy Pijnenburg

De maatschappij door Redactie Ze.nl

De Tilburgse Mandy Pijnenburg is net achttien als ze op de Dominicaanse Republiek wordt opgepakt met meer dan twintig kilo cocaïne in haar koffer. Ze heeft deze nietsvermoedend ingecheckt in opdracht van haar dominante vriendje. Natuurlijk heeft ze gedurende de trip richting het vliegveld wel door dat het allemaal een beetje raar loopt, maar pas als de politie haar meeneemt en de inhoud van de koffer laat zien, weet ze wat haar is overkomen. Ze ontkent, maar kan niet voorkomen dat ze veroordeeld wordt tot tien jaar cel.

Rik Goverde heeft het boek zo opgebouwd dat je als lezer nu echt het verhaal van Mandy kent. Ze is niet zomaar in de problemen geraakt. Nee, hier gaat een heel verhaal aan vooraf. Een verhaal over een lastige puber, en ouders die al langere tijd bang zijn dat het mis gaat. Ouders die niet meer weten hoe ze tot het meisje door moeten dringen die haar eigen weg gaat. Misdaadverslaggever John van den Heuvel heeft dan ook groot gelijk als hij dit boek een wake up call noemt. "Het is wat mij betreft een must voor ieder tienermeisje én haar ouders."

Het boek is zo aangrijpend. Al lezende wil je het meisje waarschuwen voor wat komen gaat, maar helaas weten we dat dat te laat is. Dapper zal ze haar tijd in de cel moeten doorstaan. En dat kan ze. Al zal de mededeling dat Delano P. is vrijgelaten wel weer veel verdriet doen vrijkomen. Het loverboyverhaal wordt door de rechter dus niet serieus genomen. Ik vraag me af of hij dit boek heeft gelezen, want volgens mij is het wél een serieuze zaak. Gelukkig blijft volgens zijn advocaat Jan Boone wel de verdenking van het aanzetten tot drugssmokkel staan.


De zaak Mandy P.
Rik Goverde

Uitgeverij TM Trademark