Doe jij als je lam bent altijd stomme dingen? Dat zijn je genen!

De maatschappij door Joantien

Oooo, nee, I did it again! Je was dronken en je ging je beste vriendin uitschelden of met je ex naar bed? Superstom natuurlijk, maar misschien kun je er helemaal niets aan doen. Misschien ligt het aan een bepaald gen dat je hebt.
 
Tuurlijk, als je hartstikke dronken bent ga je om wildvreemden hangen, harder praten en stomme dingen zeggen zonder dat je het gênant vindt. Terwijl het wel heel gênant is. Maar het kan ook zijn dat je na twee of drie glazen al extreem raar gaat doen en dat je, als je weer nuchter bent, echt enorm baalt van jezelf. Maar stop! Misschien kun je er niets aan doen. Want misschien ligt het wel aan je genen. 
 

Help, m’n genen!
Finse onderzoekers hebben namelijk vastgesteld dat je een bepaald gen kunt hebben dat de toevoer van serotonine (een stofje dat ervoor zorgt dat bepaalde organen gaan werken) blokkeert. Dit onderzoek is onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Translational Psychiatry. Aha. Maar… Hoe werkt het dan precies? Nou, dat gen zorgt ervoor dat er dus geen serotonine in een bepaald deel van je hersenen komt en juist in dát deel van je hersenen waar je je bezighoudt met de consequenties van de dingen die je doet. De serotonine zorgt ervoor dat dat deel van je hersenen geactiveerd wordt, maar als de serotonine níet in je hersenen komt vanwege dat gen, heb je een probleem.
 
 

Colaatje dan maar?
Wel blijkt trouwens uit dit onderzoek dat de meeste mensen die dit gen hebben ook als ze nuchter zijn al wel vaker moeite hebben om zichzelf te beheersen en dat ze sneller ruzie zoeken en over grenzen gaan. En er is nog geen medicijn om je hiervan te genezen, dus het enige wat je kunt doen is minder drinken, zeggen de Finse onderzoekers. 
Tja, mocht je hier last van hebben, af en toe een colaatje dan maar? En voor de rest, mocht je je weer wanstaltig hebben gedragen na een goede girls night out: “I can’t help it, it’s all in my genes!” 

Doe jij ook altijd extreem stomme dingen als je dronken bent ?