Gejaagd door de wind

De maatschappij door Redactie Ze.nl
Foto: Miep Jukkema

Bij aankomst voelden ik mij een beetje geïntimideerd door de vrouwen in prachtige (artistieke) jurken en (oncomfortabele) hakken. Stoere, zelfverzekerde metromannen met een champagneglas in de hand liepen mij voorbij en ik keek mijn ogen uit. Ik viel toch wel buiten de boot met mijn spijkerbroek en All Stars aan. Gelukkig mag je als journalist heerlijk in je oude zondagse kloffie je werk doen en hadden de mensen het te druk met zichzelf om mij op te merken. Het leek alsof alle belangrijke personen, die ook maar iets in de modewereld voorstellen, bij elkaar waren gekomen voor een gezellig onderonsje. Met een glas drinken in mijn hand heb ik een half uur rond gekeken naar de bijzondere mensen, kleding, accessoires, brillen en gezichten en ving ik een glimp op van het nieuwe monument: Clare Twomey. Een indrukwekkende berg serviesscherven.


Foto: Johannes Schwartz

De tentoonstelling toont werk van tientallen spraakmakende Nederlandse mode-, sieraden- en accessoireontwerpers, stylisten, fotografen en illustratoren. Samen geven zij een inspirerend beeld van de grote ideeënrijkdom van de Nederlandse modewereld en hoe die zich verhoudt tot de Nederlandse kledingtraditie. Verleden en heden zijn samengevoegd tot een indrukwekkende bezienswaardigheid. De combinatie van hedendaagse ontwerpen, traditionele kostuums en objecten uit de museumcollectie zorgt voor verrassende effecten.

In het begin was mijn reactie: "hm oh..." aan het eind was het meer een "oh! aah!" geworden. Wát een prachtig en indrukwekkend resultaat! Ik ben als West-Fries meisje erg trots op de samengestelde collectie.


Foto: Maarten Schets

De bekende modeontwerpers Alexander van Slobbe en Francisco van Benthum zijn gastconservator van deze tentoonstelling. Daarnaast zag ik tot mijn verrassing een deel van de Viktor & Rolf collectie en werd ik verlieft op de ontwerpen van Spijkers & Spijkers. Mijn toekomstige man trouwt in een outfit van Jan Taminiau en de reuzesandaal van Jan Jansen wil ik best in mijn woonkamer hebben staan. Ik liep stil en bewonderderd langs de collectie van Klavers van Engelen. Het Pronkstilleven van culinair specialist Manfred Meeuwig en Marcel Christ toont een prachtige tegenstelling van de overdreven rijkdom vroeger en nu.


Foto: Barrie Hullegie

Andere ontwerpers die hun kledingstukken presenteren zijn onder andere Lucas Ossendrijver (Lanvin), Ivo Mittelmeyer, Mark Lentelink, Matthijs van Bergen, Frans Ankoné, Frans Bruggeman, Saskia van Drimmelen, Caroline Fuchs, Ferdinand Schmeits. Daarnaast mochten studenten van Nederlandse modeopleidingen hun werk tonen. De illustratoren Piet Paris en Peter Jeroense ontworpen een bijzondere variant op de typische Hollandse tegel.


Foto: Annaleen Louwes

Voor alle modeliefhebbers onder ons is deze tentoonstelling zeker het bezoeken waard. En als het straks mooi weer is, kun je gelijk rondwandelen in het museumpark, iets waar je minimaal één keer in je leven geweest moet zijn. Neem ook gelijk de boot én de stoomtram voor een culturele dag in West Friesland. Meer informatie vindt je op www.zuiderzeemuseum.nl