Welkom: Geen tijd voor pijn

De maatschappij door Redactie Ze.nl

Of je deelt je gedachten over een gevoelig onderwerp met een vriendin - die daar op dat moment een andere mening over heeft - dan valt het gesprek ook even stil. Zo ook met een nieuw kapsel of kleding: je doet een nieuwe jurk aan die je zelf werkelijk waanzinnig vindt en je vriendin zegt er niets over...

‘Zwijgen is een argument dat moeilijk te weerleggen is’ aldus Heinrich Böll

Je voelt inderdaad wel wat de ander bedoelt met die stilte, maar je praat er ook niet over, omdat je bang bent voor de consequenties.

Pijnlijke gesprekken vermijden, onhandige situaties verdoezelen, pijn vermijden. Het lijkt altijd te draaien om angst.

Hetzelfde geldt voor lichamelijke pijn (mits ik een levensbedreigende ziekte zou hebben). Ook dan heb ik toch vaak de neiging om het te vermijden, er zo snel mogelijk van af te komen door een pilletje te slikken of naar de dokter te gaan. Want tijd voor pijn lijken wij niet meer te hebben, het dagelijkse leven gaat immers door.

Het huis moet aan kant, de kinderen naar school, de boodschappen gedaan, het werk afgemaakt en de afspraken moeten worden nagekomen.

Er is geen tijd voor pijn. Ook niet om de pijn te accepteren, er naar te kijken en er even helemaal ‘in te gaan zitten’.

Waarschijnlijk omdat we zo hunkeren naar liefde.