Welkom Zomer!

De maatschappij door Redactie Ze.nl

De Midzomer -of Zomerwende- luidt het begin van de zomer in. Dit hangt samen met de baan die de zon aan de hemel beschrijft. Deze dag, meestal 21 juni, is het langst. En dit wordt door sommige mensen gevierd. De aanhangers van hedendaagse natuurreligies zoals de hekserij en Paganisme en in de Saksische traditie wordt op de dag van het zomersolstitium, rond 21 juni, het Lithafeest -zoals de Kelten dit noemden- gevierd. Dit is de tegenhanger van het midwinterse Joelfeest of Yule.

In Nederland is het feest (of nacht van) van Sint Jan bekend, vaak ook Midzomernacht genoemd. Het is de triomf van de zon, de mannelijke kracht aan de hemel. Onder andere wordt de vruchtbare samenwerking tussen de zon en de aarde, die zorgt voor de zomerse gewassen, gevierd. Het wordt gezien als een samensmelting van de god en de godin. Vroeger sprongen de mensen 's avonds over de welbekende grote midzomervuren voor geluk en voorspoed. Tegenwoordig komen mensen ook vaak samen bij concerten om te dansen of voor een borrel en een goed gesprek.

Hoe je het straks ook viert, door het springen over vuren, dansend met elkaar bij een concert, genietend van de late zonsondergang of gewoon met een kop thee of een borrel... ga ervan genieten! Laat de zomerenergie in jou stromen en leef!

Welkom Zomer!